Disk.org.tr
İstanbul Valiliği’nin Taksim’in fiziki koşullarını öne sürerek 1 Mayıs kutlamalarına yasak olduğu açıklamasının ardından, 1 Mayıs Tertip Komitesi, kutlamaların Taksim 1 Mayıs Alanı’nda yapılabileceğine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Taksim Hill Otel’de düzenlenen toplantıya DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, DİSK üyesi sendikaların yöneticileri, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Genel Sekreteri İsmali Hakkı Tombul, Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat, TTB Merkez Konseyi üyeleri Osman Öztürk, Hüseyin Demirdizen, İstanbul Tabip Odası’ndan Ali Çerkezoğlu ve Hak-İş’in de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Dev Sağlık-İş üyesi işçiler de basın toplantısında yer aldı.
Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat, yaptığı konuşmada, “2013 1 Mayıs’ını gerginlik yaşanmadan kutama çabasındayız. Bizim için önemli, çünkü emekçilerin olabildiğince sorunlara boğulduğu bir dönemden geçiyoruz” dedi. Irgat, taşeron çalıştırmanın yaygınlaştırıldığını belirterek, ayrıca Kıdem Tazminatı ve bölgesel asgari ücret konusunda planlar yapıldığına işaret etti.
Irgat, konuşmasında şunları kaydetti: “Türk-İş olarak İstanbul Valiliği’ne başvuru yaptık. Türk-İş Başkanı ile İstanbul Valisi görüştü. Her yıl yaptığımız gibi 6 emek konfederasyonu toplantı yaptık. Birlikte 1 Mayıs’ı örgütlemek istedik ama KESK’in ITUC’un çağrıcı olması yönünde önerisi oldu. Memur-Sen ve Kamu-Sen’in birlikte kutlamaya katılmaktan vazgeçtiğini öğrendik. Sonra ise Bakanlığın Taksim’i yasaklaması açıklaması geldi. Taksim Meydanı’nı iki kez inceledik, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanacağı kanısında karar kıldık. Son olarak Vali ile yaptığımız toplantıda izin verilmeyeceği açıklandı ve başka alanlar açıklandı. Biz bu yayalaştırma projesindeki inşaat alanını da dikkate alarak 1 Mayıs’ın Taksim’de yapılmasının yollarının açılmasını istiyoruz. Umarız anlayışla karşılarlar.”
Irgat, Türk-İş’in Beşiktaş Barbaros Heykeli önünden yürüyeceği bilgisini de verdi.
Özgen: Suni Engel Ortadan Kalksın
KESK Genel Başkanı Lami Özgen “Sosyalistler, devrimciler, işçi ve emekçilerle uzun süre Taksim mücadelesi verildi. Bu sürece kolay gelmedik” dedi. Bundan sonra da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya devam edeceklerini söyleyen Özgen, şöyle devam etti: “Valilik ile yaptığımız değerlendirmelerde Taksim’e ilişkin bir sorun yoktu, inşaattan kaynaklı bazı kaygılar var. Son anda Valinin tezat bir açıklaması ile yine yasakçı bir zihniyetle işçi ve emekçilere, ezilen kesimlere kapatılmak isteniyor. Alanın fiziki koşulları ortada. Koşullar engel değil. Hukuki koşullar da engel değil. Hükümete sesleniyoruz, önceki yıllardan kalma klasik inatlaşma, ‘ben bilirim, yaparım’ yaklaşımlarından vazgeçin. Hala zaman var. Hükümetin bu yaklaşımı gözden geçirmesini, suni engeli ortadan kaldırmasını istiyoruz. Biz bu ülkenin işçi ve emekçileri olarak 1 Mayıs’ı Taksim alanında kutlamak istiyoruz.”
Taksim Dayanışması adına konuşan Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, Taksim’in fiziki koşullarını değerlendirdi. Yapıcı, Taksim yayalaştırma projesine karşı itirazlarını ve mücadeleyi hatırlatarak, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili teknik açıklamalarla kamuoyunun yanıltıldığını söyledi.
Mimar Yapıcı: Taksim Tüm Meydanlardan Daha Uygun
Yapıcı, İstanbul Valiliği’nin öne sürdüğü “fiziki koşullar” gerekçesini şu sözlerle çürüttü: “Taksim’de inşaat alanını katmadığımızda dahi 63 bin metrekare bulunuyor. Polisin yaptığı bu hesaba göre 260 kişiden fazla emekçiyi barındırıyor. 6 erişim noktası var. Kadıköy Meydanı şu haliyle 14 bin 300 metrekare, 2 erişim noktası var. Çağlayan’a ise 3 erişim noktası var. Taksim bu haliyle bile tüm meydanlardan daha uygun.”
Taksim Meydanı’ndaki fiziki çekincelerin inşaat bittiğinde de olacağını söyleyen Yapıcı, “Bu alan mitingi yapmaya müsaittir, Valilik gerekli önlemleri almalıdır. Taksim alanındaki mücadele bu 1 Mayıs’ta bizim için önemli bir aşamadır” dedi.
Taksim Konusunda AİHM Kararı Var
Avukat Arzu Becerik, “hukuki engellere” ilişkin değerlendirme yaptı. 2008 1 Mayıs’ına saldırılarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi mahkum ettiğini hatırlatarak, yasaklama kararını “bir hakkın kullanımını engelleme” olarak değerlendirdi.
“Devlet ‘ben inşaat yapıyorum, burada miting yapamazsınız’ diyemez. Gerekli önlemleri almak zorunda. Zaten fiziki olarak engellenmesi bile bu karara aykırı olacaktır. AİHM, Türkiye’deki iç hukuku ve sosyal durumu incelemiş ve kamu otoritelerinin şimdiye kadar yaptığı bütün açıklamaların yersiz olduğuna karar vermiştir. Artık AİHM, 1 Mayıs’ın her türlü engellenmesini hukuka aykırı sayacaktır” dedi.
Hükümetin gerekli önlemleri almayıp, karşı bir duruş sergileyerek, barışçıl gösteri yapacaklarını suç işliyormuş gibi göstermek istemesi bir ironidir. Bunu yapan tüm yetkililer, siyasi otorite şu aşamada suç işliyor. Taksim verilen mücadeleye yakışır bir şekilde 1 Mayıs alanı olarak tescil edilmiştir.
DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacak olan ITUC Genel Sekreteri Saharan Burrow’un, Taksim’in yasaklanmasına karşı Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektubu okudu.
Beko: Yasaklama Siyasi Bir Karardır
DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptığı konuşmada “1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nde de başta Taksim olmak üzere, Türkiye’nin bütün alanlarında olacağız” dedi.
Taksim yasağının siyasi bir karar olduğunu söyleyen Beko, “Bizim için Taksim’i ne anlama geldiğini herkes biliyor. ྉ’de bu alanda 36 arkadaşımız katledildi. Yıllardır DİSK ve kardeş konfederasyonlarımızla birlikte, faşist katillerin bulunması, hesap sorulması için alana çıkıyoruz. Barış, kardeşlik, sendikal hak ve özgürlük mücadelesi verdiği sırada ölen arkadaşlarımızın anılması dahi yasaklanmak isteniyor. Yasakçı siyasi iktidara karşı -kesinlikle inatlaşma değil- ama Taksim’i 1 Mayıs alanı olarak kazandığımızı, kaybetmek istemediğimizi o gün burada olarak yine birlikte göstereceğiz. 1 Mayıs sabahına kadar diplomatik girişimlerimizi sürdüreceğiz. İçişleri Bakanı ve Başbakan’dan randevu talebimiz var. Umarız en kısa zamanda görüşebiliriz. Alan sorunu yok, fiziki anlamda bir engel yok” dedi.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ise, barikatların döşenme şeklinden Valiliğin yasakçı inadından vazgeçmediğinin görüldüğünü söyledi. Tombul, “Biz o barikatların yerleri değiştirilerek, 1 Mayıs’ın coşku ile kutlanacağına inanıyoruz” dedi.