Üskül: Dink Cinayeti’nden İstanbul Polisine Hala Dava Açılabilir

[ A+ ] /[ A- ]

BİA Haber Merkezi

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, “Trabzon jandarması yargılanırken özellikle İstanbul Emniyeti’nin görevinin ihmal etmediğini iddia etmek mümkün değil. Hala dava açılabilir” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu tespit edilen Emniyet görevlilerinin hala yargı önüne çıkarılmamasıyla ilgili “kabul edilebilecek bir şey değil” dedi.

Meclis İnsan Hakları Alt Komisyonu ile İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin düzenledikleri raporlarda devletin güvenlik kurumlarının olaya dair sorumluluğuna işaret edildiği Üskül, bu tür olayların tekrarlanmaması için de öneriler geliştirdiklerini söyledi.

Üskül: İstanbul Emniyeti görevini ihmal etti

NTV’de Canlı Gaste programına dün akşam (19 Ocak) katılan Üskül, Can Dündar’ın “Bir gazetecinin (Nedim Şener) 30 yıl hapisle yargılanırken Emniyet görevlilerinin yargı önüne çıkarılmamasını nasıl görüyorsunuz?” sorusuna “gerçekten açıklanması zor” yanıtını verdi.

“Trabzon jandarması yargılanırken özellikle İstanbul Emniyeti görevlilerinin görevlerini ihmal etmediklerini iddia etmek mümkün değil. Dava açılmasını hala engelleyen bir durum olduğunu zannetmiyorum. ”

Üskül, İstanbul Valiliği’nde bir MİT ve bir de Vali muavinince tehdit edilmesi, Fransa’da “Ermeni Soykırımını İnkarı”nı cezalandıran yasa tasarısının kabul edilmesi üzerine 2. Mesrob’un Türkiye’deki Ermeniler için koruma talep etmesi ve Trabzon Emniyeti’nin Dink’e yönelik saldırı planlarını ihbar etmesine rağmen Dink’in korumaya alınmamasını eleştirdi.

“Hem Emniyet hem jandarma kusurlu”

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Alt Komisyon, 19 Ocak 2007 tarihinde işlenen Hrant Dink Cinayeti ile ilgili 180 sayfalık raporunu 23 Temmuz 2008’de açıklamıştı.

Devletin kendi vatandaşının can güvenliğini sağlamada kusurlu olduğunu ortaya koyan raporla ilgili Komisyon başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan, “Hem emniyet teşkilatı hem de jandarma açısından bir ihmalin, kusurun, koordinasyonsuzluğun olduğu sonucuna vardık” demişti.

Dosya AİHM’e taşındı

Ayrıca, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun cinayet öncesi istihbarat paylaşımında güvenlik kurumları arasında “önemli koordinasyonluk” tespit ederken İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen cinayet davasında hiçbir kamu görevlisi yargılanmıyor.

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul İstihbarat Şube Ahmet İlhan Güler ve diğer yetkililer hiçbir zaman yargı önüne çıkarılamadı.

Yetkilileri yargılatamayınca Dink Ailesi avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuşlardı.

Agos gazetesi Yayın yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul’un Şişli İlçesi’nde bulunan gazete merkezinin önünde öldürülmüştü.

Tetikçi zanlı olarak yakalanan Ogün Samast dahil 20 kişi 8 Şubat’ta yargılanmaya devam edecek. Üç yılda sadece 12 duruşma gerçekleştirilmiş olacak.