Agos Gazetesi
Nor Zartonk, ölümünün ikinci yılında Hrant Dink’i anmak üzere ‘Unutmak Kaybetmektir’ başlığı altında bir etkinlik düzenledi.
Etkinlik çerçevesinde, Özlem Dalkıran suikast davasının seyri üzerine bilgi verdi; Aydın Engin ise Dink’i anlatan bir konuşma yaptı. Etkinlikte ayrıca Nor Zartonklu gençlerin kurduğu Nor Radyo’nun internet üzerinden yayın hayatına başladığı duyurdu ve Hrant için hazırlanan ‘Huys’ (Umut) adlı animasyon oyununun tanıtımı yapıldı.
Sessizliği yırtmak için
Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından, Türkiye’de ve Türkiye Ermeni toplumunda neler yaşandığına dikkat çeken Nor Zartonk üyelerinden Alexis Kalk, açılış konuşmasında, “Hrant Dink’in bize vasiyet ettiği, bize gösterdiği yolda, onun yokluğundan doğan sessizliği biraz da olsa yırtabilmek için neler yapılabileceğini düşünerek yola çıktık. Yaptığımız etkinliklerin amacı Ermeni toplumunu, konuşan, tartışan içine kapanmayan sivil bir toplum haline getirmekti. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Davalar birleştirilmeli
Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran yaptığı konuşmada öncelikle Hrant Dink’i yalnızlaştırma ve hedef haline getirme sürecinden söz etti. Dalkıran, “Bu sadece Ogün Samast ve diğer sanıkların davası değil, öncesi ve sonrası ile ele alınması gereken bir dava” dedi. Yetkililerin cinayeti önleme konusunda görevlerini yerine getirmediklerinde suça ortaklık etmiş olduklarını anımsatan Dalkıran, şu ana kadar hiçbir görevli hakkında bu kapsamda dava açılmadığını belirtti. Dalkıran, davadan beklentilerini ise şöyle sıraladı: “Hrant Dink cinayeti davasının 20 sanık ile sınırlı olmadığını, cinayetin örgütlü bir iş olduğunu inanıyoruz. Hrant’ı yalnızlaştırıp hedef haline getirerek, cinayete uygun ortam sağlandı. Arkasından tetikçiler ayarlandı ve bütün delilerin örtbas edildi. Bu organize bir cinayettir ve o yüzden Alperen Ocakları yöneticilerine, bazı kamu görevlilerine, Trabzon Emniyeti’ne, Trabzon Jandarması’na, İstanbul Emniyeti’ne, hatta MİT görevlilerine davalar açılması ve bu davaların ana dava ile birleştirilmesi gerekiyor.”
Hrant’ın sesine özlem
Özlem Dalkıran’ın ardından sözü Hrant Dink aldı. Nor Zartonklu gençlerin, Yaşam Radyo’daki Anuşabur (Aşure) programı için yaptıkları Hrant Dink röportajı, görüntüler eşliğinde dinletildi. Röportajın yapıldığı sırada gündemde olan konular üzerine görüşlerini aktaran Dink’in gür ve coşkun sesi salondakilere duygusal anlar yarattı.
Aydın Engin ise Hrant Dink’in kişiliğini oluşturan çeşitli kimlikler üzerinde durdu. Engin, Hrant’ın yurttaş, demokrat, gazeteci, barışsever ve Ermeni kimliklerini, onun yazılarından ve söylediklerinden örnekler vererek anlattı.
Çokkültürlülüğün sesi: Nor Radyo
Nor Zartonk ekibinden Dença Kartun ise internet üzerinden yayına başlayan Nor Radyo hakkında bilgi vererek, “Nor Radyo, başta Türkiyeli Ermeniler olmak üzere Anadolu’da yaşayan tüm halkların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ve kültürlerini paylaşabilecekleri bir internet radyosu projesidir. Nor Radyo, çok kültürlülüğün ve bir arada yaşamın sesidir” dedi.
Umudu yaratan oyun
‘Hrant hâlâ öldürülürken’ başlıklı bir konuşma yapan Sırrı Emrah Üçer’in ardından, Kerem Demirbaş ‘Huys’ (Umut) adlı animasyon oyununun tanıtımını yaptı: “Bilgisayar oyunları denildiğinde aklımıza ilk savaş oyunları geliyor. ‘Barış için oyun yapılabilir miŞ’ diye eskiden beri düşünüyordum. Hrant’ı anan, onu unutturmamaya çalışan bir oyun yapmak istedik. Oyun, sadece hatırlatma üzerine değil, sürekli mücadele etmek üzerine. Mutlu sonla biten bir oyun değil. Mutlu sonun sokakta olacağına inanıyorum. Eleştirel, politik bir oyun bu.”
Nor Zartonk’un düzenlediği etkinlik bir kokteyl ile son buldu. Nor Radyo ise bu etkinliği canlı aktararak yayın hayatına başlamış oldu.