BİA Haber Merkezi
Sanatçı Serttaş’ın 10 yıllık çalışmasının ürünü olan “Stüdyo Osep”, İstanbul’un yaşayan en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından Minasoğlu’nun 80 yıllık hayatını anlatıyor. Serginin Aras Yayınları’ndan kitabı çıkacak. Sergi açılışı ve kitap kokteyli 14 Ekim’de Galeri Non’da yapıldı.
Galeri Non, İstanbul’un yaşayan en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından Osep Minasoğlu’nun hayatı ve çalışmalarından oluşan “Stüdyo Osep” isimli sergisine ev sahipliği yapacak.
Sanatçı Tayfun Serttaş tarafından hazırlanan sergi 14 Ekim’de açıldı. Projenin tamamlayıcı bir uzantısı olarak hazırlanan aynı isimli kitap, Aras Yayıncılık tarafından yayınlanacak.
“Stüdyo Osep” 10 yıllık çalışmanın ürünü
Stüdyo Osep, İstanbul’un yaşayan en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından Osep Minasoğlu’nun 80 senelik yaşam ve fotoğraf tarihini yeniden üretmeye odaklanıyor. Geçmişin bireysel perspektiflerden sorgulanabildiği bir “olanaklılık” ortamında, farklı sosyal konumlanmaların süregiden temsiliyet ilişkilerini sorunsallaştıran proje.
Sergi, Serttaş’ın, Osep Minasoğlu biyografisi ve arşivi üzerine 10 yılı bulan araştırmalarının ürünü.
Üç büyük katmandan meydana gelen sergide biyografi, retrospektif ve video-enstalasyon dilleri arasında Minasoğlu’na ve fotoğrafın dönüşen fonksiyonlarına dair sistemli bir karşılaştırmalar bütünü yer alıyor. 80 senelik yaşam ve 60 senelik fotoğraf tarihi ile Osep Minasoğlu arşivi, büyük bölümü sanatsal kaygılar güdülmeden üretilerek günümüze ulaşabilen altı bine yakın dökümanın yeniden kurgulanması ile benzerine az rastlanır bir seçkiye dönüşüyor.
Stüdyo Osep, izleyiciye, yeniden keşfedilmeye ve gösterilmeye değer bulunmuş bir dizi nostaljik arşivi deneyimlemek yerine, yakın tarihin toplumsal kesintileri ve bunun birey, kimlik ve kültür denkleminde yarattığı karmaşık etkiyi bugün üzerinden araştırmayı hedefleyen disiplinlerarası bir perspektif öneriyor.
Kentin yakın tarihine ilişkin toplumsal tezatları, minör olanın bireysel hafızası ve dönüşen yaşam pratikleri üzerinden günümüz tartışmalarına eklemleyen sergi, Cumhuriyet tarihine paralel bir perspektifte süreklilik kazanıyor.
Osep Minasoğlu kimdir?
Osep Minasoğlu, İstanbul Samatya’da, 26 Şubat 1929’da doğdu. Ermeni cemaatinden Hacı Osep ailesinin en küçük çocuğu olan Minasoğlu, anaokulunu İtalyan Rahibe Okulu’nda bitirdi. Özel Saint Benoit Fransız Lisesi’ne devam ederken, Varlık vergisi ile tanıştı.
Fotoğrafla bu yıllarda ilgilenmeye başlayan sanatçı çalışmaya Beyoğlu’ndaki Kodak şirketinde çalışmaya başladı. Bu esnada 6-7 Eylül olayları patlak verdi. Minasoğlu da Fransa’nın başkenti Paris’e gitti, fotoğrafçılığın inceliklerini öğrendi.
Altı yılın ardından İstanbul’a döndü ve dönemin en büyük fotoğraf stüdyosunu kurdu: Osep Fotoğrafçılık. Ardından Shov Stüdyosu geldi.
İlk otomatik baskı makineleri, ilk diyapozitifler onun sayesinde Türkiye’ye geldi. Yeşilçam’ın ünlü isimlerini bu yıllarda fotoğraflamaya başladı.
Son yıllarda sağlık sorunları yaşayan Minasoğlu yaşamını çektiği siyah-beyaz fotoğrafların satışından kazandığı parayla sürdürüyor