Evrensel
Zorunlu askerlik görevini yaparken öldürülen Sevag Şahin Balıkçı, İstanbul Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.
Ermeni Soykırımı’nın 102’nci yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında, 2011’de Batman’da zorunlu askerlik yaparken nefret cinayeti sonucu öldürülen Sevag Şahin Balıkçı, Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.
Anma törenine Balıkçı ailesi, yakınları, kitle örgütü temsilcileri, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Nor Zartonk, EGAM üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Balıkçı’nın fotoğraflarının yer aldığı Ermenice ve Türkçe “Seni unutmayacağız” yazılı stickerların kullanıldığı anma, Balıkçı için düzenlenen törenle başladı. Balıkçı’nın mezarına gül ve karanfiller bırakıldı, tütsüler yakıldı.
‘ER YA DA GEÇ BU ÜLKEDE ADALET SAĞLANACAK’
Törenin ardından gerçekleşen anmada söz alan EGAM üyesi Rene Leonıon şunları aktardı: Ermeni halkına karşı yapılan bütün adaletsizlikleri hatırlıyoruz. Hrant Dink’e yapılan cinayeti de hatırlıyoruz, er ya da geç bu ülkede adalet yerini bulacaktır. Burada el ele, huzur içinde yaşayabiliriz. Er ya da geç barış içinde yaşayacağız. İnançla hep beraber yürüyeceğiz. Sevag’ı hatırlıyoruz, onu yüreğimizde yaşatacağız. Asla unutmayacağız.”
‘SEVAG IRKÇILIĞA KURBAN GİTTİ’
Daha sonra EGAM Temsilcisi Benjamin Abtan, Sevag Balıkçı’nın ırkçılığa kurban gittiğine dikkat çekti. Ailenin acısını hissettiklerini söyleyen Abtan, “Evlat kaybı çok büyük ve geçmeyen bir acıdır. 24 Nisan’da sizinle beraber olmak için geliyoruz. Dayanışma içindeyiz. Sevag, 24 Nisan’da ırkçılığa kurban gitti. Sevag, ırkçılığın son kurbanlarıydan biriydi. Kimliğimiz, dinimiz hiç önemli değil, biz birlikte olacağız. Uğruna savaştığımız değerler birdir. Irkçılıktan yakınını kaybetmiş herkesle bir olacağız” dedi.
‘ONU BİZDEN ALANLARDAN HESAP SORACAĞIZ’
Anmada basın açıklamasını Nor Zartonk Eş Sözcüsü Norayr Olgar gerçekleştirdi. Norayr Olgar, “Sevag Balıkçı Ermeni Soykırımının 96. yıldönümü olan 24 Nisan 2011’de, zorunlu askerliğini yaptığı sırada silah arkadaşı Kıvanç Ağaoğlu’nun silahından çıkan kurşunla ‘kazara’ öldürüldü. Katledilişinin altıncı yılında, Sevag Balıkçı’nın katili ve katilini kollayanlar hala aramızdalar. Askeri Yargıtay, 2014 yılında “Duruşma tutanaklarının üzerinde mahkemenin adı yazılı olmadığı” gerekçesiyle kararı usulen bozdu. Mahkemeye geri dönen dava, yeni baştan görülmeye başlandı. 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra çıkarılan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile askeri yargı kaldırıldı. Bunun üzerine Sevag Balıkçı Davasında 2 Şubat 2017 ‘de görevsizlik kararı verildi. Davaya Kozluk Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek” diye konuştu.
“Ankara Askerî Yüksek Mahkemesi, Sevag Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı ve babası Garabet Balıkçı’ya 16’şar bin TL, kardeşi Lerna Balıkçı’ya ise 8 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi” diyen Olgar, “Biz de Sevag’ın davasını takip etmeyi bırakmayacağız. Irkçılık ve şovenizm devlet yetkilileri tarafından, farklı etnik gruplara karşı her daim tetiklenirken barışın, kardeşliğin ve eşitliğin mücadelesini yükseltmek; soykırımlara, nefret cinayetlerine hayır demek için Sevag Balıkçı’yı unutturmamak ve ailesiyle dayanışmak için onu anacağız. Onu bizden alanlardan hesap soracağız” dedi.
Konuşmaların ardından anmada Sevag Balıkçı’nın sevdiği pohaça ve meyve suları dağıtıldı.