Sergi: “Başka Bir Mayıs”

[ A+ ] /[ A- ]

sergi_1mayis_davet1

28 Nisan 2009 / 30 Mayıs 2009

Ziyaretçi değil katılımcı olmaya herkesi bekliyoruz.

1 Mayıs’a çok az kala, yüreklerimiz tüm hızıyla çarparken ve her zamankinden daha fazla koşturuyorken, “Başka Bir Mayıs” adlı politik sanat sergisi, daha fazla kenetlenmeye, meydanlara çıkmaya açıktan bir çağrı niteliğinde. Her an, her alan 1 Mayıs!

Başka Kültürevi Kolektifi’nin Red Fotograf, İç Mihrak, Nor Zartonk, Serpil Odabaşı, Ragıp İncesağır, Zeki Coşkun gibi grup ve isimlerin değerli katılımlarıyla gerçekleştirdiği serginin açılışı 28 Nisan 2009 akşamı coşkulu bir şekilde gerçekleşti. Sergi, 5 Mayıs 2009 tarihine kadar meraklılarına, önerilere, söyleşilere ve atölyelere katılmak isteyenlere açık olacak.

Sergi, “Tarihten Güncelliğe” adlı eserle ezilenler tarihine umut ışığı olacak -resmi tarihe inat, gerçek bir tarihsel bakış açısı sunuyor. Zonguldak maden ocaklarında yapılan fotoğraf çalışmasının işçilerin çalışma koşullarını hatırlatan bir tavırla, fotoğrafı izlemenin zorlaştığı ve ancak el fenerleriyle mümkün olduğu karanlık bir odada sergilenişi ise açılışta izleyicilerin en beğendiği işler arasında yer aldı. Bir başka dikkat çeken eser ise sergi kolektifinin Cumartesi Anneleri’ne adadığı enstalasyonda, her cumartesi Galatasaray Meydanında gerçekleştirilen eylemde kullanılan kayıp görselleri çelik bir kafes içine yerleştirilmiş.
Başka Bir Mayıs sergisi herkesi 1 MAYIS’A, Taksim’e, direnişe davet ediyor.

Sergi metninden;
Korkunç ellerinle bastırıp yaranı
dudaklarını kanatarak
dayanılmakta ağrıya.
Şimdi çıplak ve merhametsiz
bir çığlık oldu ümid…
Ve zafer
artık hiçbir şeyi affetmeyecek kadar
tırnakla sökülüp koparılacaktır…

Günler ağır.
(N.Hikmet)

Başka Bir Mayıs

Geçmiş dönemdeki yaşamların trajedisi, çığlıkları, öfkeleri bugün hala önümüzde. Yeryüzü sıcak olsun diye, göçük altında kalan madencinin gündüz düşleri, ‘Beni Bul Anne’ diye haykıran kayıpların Cumartesi Anneleri, barış olsun diye haykıran savaş çocuklarının donuk elleri, darağacındaki üç fidan, 77’ler ve niceleri…

Bugün aşkla umut etmeli. Bütün hayatları taşımalı, bütün gözleri. Hep birlikte yürümeli, paylaşmalı ekmeği ve gülleri. Yükselmeli zafer işareti, özgürlük ve eşitlik sesleri. Dünyayı değiştirmeli, kendini imha etmeli. Her anda her alanda uçmalı barış kelebekleri.

Bugünden örmeli umudun barış şehirlerini. Yaratıcı direnişle sokaklar özdeşleşmeli. Açlık, yoksulluk, işsizlik silinmeli. Metanın çıplak ve merhametsiz kalbi kriziyle beraber yitmeli. Ve sloganlar yankılanmalı, tüm sokaklar yüzüncü kez 1 Mayıs alanını göstermeli. Dünyanın tüm işçileri, emekçileri, ezilenleri aynı şarkıyı söylemeli…

Sergide neler var?

RedFotograf: 1 Mayıs 2008’de grubun çektiği fotoğraflar ve Tunç Erenkuş’un hazırladığı 1 Mayıs 2008 Belgeseli yer alıyor.

İç Mihrak: ‘Tuzla’daki işçi ölümleri’, ‘Zalim Paşa Evren’, ‘Cansıkıntısı Karşıdevrimcidir’, ‘Huzur İsyandadır’ gibi grubun ortak çalışmaları dışında Serpil Odabaşı’nın Hakkari’de vurulan çocuklar için yaptığı çalışmasının ilk örnekleri yer alıyor.

Nor Zartonk: Nor Zartonk’un hazırladığı “Benim Adım…” belgeseli, 19 Ocak 2008 ve 2009’da Agos Gazetesi önünde açılan fotobloklar ve 1 Mayıs 2008 ile ilgili görseller yer alıyor.

Başka Kültürevi Kolektifi Bünyesinde

Yaratıcı Direniş Atölyesi: 1 Mayıs Duvarı’nda herkes kendi sloganını yazıyor. Atölyenin sokaklarda gerçekleştirdiği performansların, eylemlerin videolarının gösteriminin yanı sıra sergi süresi boyunca sürecek stencil atölyesi yer almakta.

Ankara Fotoğraf Atölyesi: Zonguldak’ta fotoğraf çekimlerinden üç gün sonra maden ocağındaki bir patlamada hayatını kaybeden bir işçi kardeşimizin değerli anısına adanan bu çalışma karanlık bir oda da ki fotoğraflarla bizleri içine alıyor.

Sergi Kolektifi: Her Cumartesi Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri’nin, bizim kayıplarımızın devrimci ruhuna adanan bir çalışma.

Ragıp İncesağır ve Zeki Coşkun’un hazırladığı “Tarihten Güncelliğe”, 1929 Ekonomik Buhranından günümüze uzanan kapsamlı bir dokümantasyon sergide yer almaktadır.

Sergi açılışından sonra Başka Kültürevi Toplumsal Cinsiyet Atölyesi tarafından düzenlenen söyleşide, kapitalizmin yarattığı işçi modelleri, işyerleri ve eşcinseller, seks işçiliği odağında sistemin dayattığı meslekler tartışıldı.

30 Nisan 2009 saat 18.00’da Başka Kültürevi Kliniğin Doğuşu Atölyesi yönetmenliğini Soner Yıldırım’ın yaptığı “Dönüş” adlı belgesel filmini gösterdikten sonra işçi sağlığını konuşacak.

Adres: Feridiye Cd. No:41 Taksim, * www.baskakulturevi.org * iletişim için: 0505 960 50 75