Agos Gazetesi
Türkiye-Ermenistan maçı öncesinde stadyum dışında olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. 21.00’de başlayacak olan maç için seyirci girişinin saat 19.30’da hâlâ başlamamış olması, seyircilerin protestolarına neden oldu. Maç biletlerini zamanında alamayan taraftarlar, ellerinde Azerbaycan bayraklarıyla stadyum önünde protesto gösterisi yaptılar. Bursa Valiliği’nin Azerbaycan bayraklarının stadyuma girişine izin vereceğini açıklamasının ardından, FİFA’nın, maç günü Azerbaycan bayraklarının stada girişini engellemesi, Bursa’daki taraftarları kızdırdı. Seyirciler, yasağı, stadyumun önünde saatlerce protesto etti.
Tarihi maç öncesinde Bursa Atatürk Stadı’nın etrafına güvenlik kordonu kuran Emniyet güçleri, taraftarları üç aşamalı bir aramanın ardından içeri aldı. Tüm taraftarlara Türk bayrağı dağıtılması dikkat çekti.
Türkiye Kamu-Sen Azerbaycan Bayrağı Dağıttı
Türkiye Kamu-Sen de, maç öncesinde stat çevresinde Azerbaycan bayrağı dağıttı. Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, yanındakilerle birlikte bayrak dağıttıktan sonra yaptığı açıklamada, maç biletlerinin ne şekilde, hangi şartlara göre dağıtıldığını öğrenmek istediğini söyledi.
Bazı gruplar, ellerindeki Azerbaycan bayraklarını sallayarak “Bursa burada, Ermeniler içerde” şeklinde sloganlar atarken, bir grup biletsiz taraftarla polis arasında arbede çıktı. Polis, gruba biber gazı kullanarak müdahale etti. Çıkan kargaşada bir kişi bayıldı.
Türk Konukseverliği Çağrısı
Aynı saatlerde, İstanbul’dan gelen bir grup taraftar da Bursa Çağdaş Gazeteciler Derneği Lokali’nde bir araya geldi. Ermenistan’dan gelen gazetecileri stada götüren otobüs Bursalı taraftarların arasında kalınca camları taşlandı. Hızını alamayan taraftarlar otobüsü iterek sağa sola sallamaya başladı.
Türkiye Futbol Federasyonu, stadyumda maç öncesinde sık sık yaptığı duyurularla taraftarları centilmenliğe davet etti: “Geleneksel Türk konukseverliğini göstermenizi ve rakip ülkenin marşını centilmence dinlemenizi önemle rica ediyoruz…”
Türkiye Futbol Federasyonu’nun yaptığı tüm anonslara rağmen, iki ülkenin marşları okunduğu sırada stadyumdan ıslık sesleri yükseldi. Bu olay, bazı spor çevrelerince, Ermenistan’da Türkiye marşının ıslıklanmasına bir cevap olarak nitelendirildi.
Güvenlik Üst Seviyede
Maç başladığında, stadyumda ne Ermenistan ne de Azerbaycan bayrakları vardı. Tribünlerde uzun bir sıra oluşturan yeşil ve turuncu formalı güvenlik görevlileri dikkat çekiyordu.
Bütün tezahüratlar Bursaspor taraftarlarının yer aldığı kapalı tribünden gelirken, kurum ve kuruluşların davetlilerinin yer aldığı açık tribünlerde ise çıt yoktu.
Bursaspor taraftarları maç öncesinde açık tribünden beyaz güvercinler salarak barış mesajları verdi. Bir güvercinin kuyruğunda küçük bir Azerbaycan bayrağının takılı olması dikkat çekti. Güvercinlerin ardından, kapalı tribünden bu kez “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları yükseldi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül maç başlamadan hemen önce stadyuma geldiler ve basın tribününün üstündeki VIP tribünündeki yerlerini aldılar.
Basın Tribününde Bayrak Tartışması
Milli marşlar okunurken, tribünlerde, tüm yasaklara rağmen bir şekilde stada sokulan Azerbaycan bayrakları görüldü.
Stadyumdaki tek Ermenistan bayrağı ise, basın tribününde oturan gazetecilerin ve İstanbul’dan gelen sivil toplum örgütlerinin de aralarında bulunduğu grubun açtığı bayraktı. İstanbul’dan gelen grup, büyük bir bayrakla, maç boyunca tezahürata devam etti.
FİFA kuralları uyarınca basın tribününde bayrak açmak yasak olduğundan, Ermenistan ve Türkiye’nin protokol yetkilileri Ermenistanlı gazetecilere, bayrakları kapatmaları için uyarıda bulundu. Bayrakları basın tribününe Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın heyetinde yer alan gazetecilerin getirmiş olması dikkat çekti.
Maç sırasında tek olay basın tribününde çıktı. Ermenistanlı gazetecilerin takımı desteklemek için açtığı Ermenistan bayrakları, Futbol Federasyonu yetkilileri tarafından FİFA kuralları gerekçe gösterilerek engellenmek istendi. Ermenistan Milli Takımı yetkililerinin uyarıları yetersiz kalınca, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri uzun süre tartıştı. Türkiye Futbol Federasyonu yetkililerinin durumu tolere etmeye karar vermesiyle kriz çözüldü. Ermenistan dışişleri yetkilileri ise, gazetecilerin taraftar olarak tribünde yer almak istediklerini, ancak Ermenistan tribünü kapalı olduğundan bunun mümkün olamadığını belirttiler. Gazeteciler, “İmkân olsaydı taraftar tribününde oturmak isterdik. Biz önce taraftarız” dediler.
Aram Ateşyan da Maçtaydı
Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhani Kurul Başkanı Aram Ateşyan, Yedikule Surp Pırgiç Hastahanesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu ve toplumumuzun ileri gelenlerinden Sev Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Aret Erganyan da, maçı protokol tribünlerin