AGOS
Süryani ve Ermeni gençlerin ortaklaşa hazırladıkları atölye çalışmalarının geçen haftaki konuğu Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Günay Göksu Özdoğan oldu.
18 Mayıs Pazar günü Getronagan Okulu’ndan Yetişenler Derneği salonunda Prof. Özdoğan ‘Tarihte ve Günümüzde Milliyetçilikler’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Oturumu Nor Zartonk üyelerinden Nışan Güreh açtı.
Günay Göksu Özdoğan, milliyetçilikler demesinin nedenini farklı sınıfların farklı vizyonlar geliştirmesine bağladı: “Her milliyetçi, ulusun tek tanımı olduğunu düşünse de ulus bir kavram olarak tasarlanırken etnisite ve tarih okumaları farklı olabiliyor ve her ülkede farklı ulus tanımları ortaya çıkıyor.” Siyasal ulus tanımına dayanarak oluşan ve Fransa modeli olarak bilinen Vatandaş Milliyetçiliği ve belli kültüre ve tarihe sahip insanların bir arada yaşamasını öngören Alman modeli olarak adlandırılan Etnik Milliyetçilik hakkında bilgiler veren Özdoğan, günümüzde farklı siyasal konjonktürlerden geçildiğini, farklı ulus kurgularının gündemde olduğunu belirtti. “Milliyetçilik, ulus devlet inşasında önemli rol oynadı ancak daha sonra ilerlemeci yönünü kaybederek statükocu bir görünüm kazandı. Ülke sınırları içinde ötekiyi yaratmaya başladı. Gayrimüslimler, komünistler, AB yandaşları, yeri geldiğinde kültürel, yerine göre siyasal olarak” diyerek konuşmasını sürdüren Prof. Günay Özdoğan daha sonra dinleyicilerden gelen soruları cevapladı. Atölye çalışmalarının 5.sinde Belge Yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu konuk olacak.