Evrensel Gazetesi
Emekten, demokrasiden, halktan yana gazeteciliğin simgesi haline gelen Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, öldürülüşünün 14. yılında mezarı başında anıldı.
8 Ocak 1996’da izlediği haber sırasında gözaltına alınan Metin Göktepe, Eyüp Spor Salonu’na götürüldü. Burada dövülerek öldürülen Gazeteci Göktepe’nin davası, Türkiye’de gazeteci katillerinin ceza aldığı tek dava olarak tarihe not edildi.
Öldürüldüğünde 28 yaşında olan Göktepe’nin mezarı, bu yıl da boş kalmadı. Saat 11.00’de Esenler Kemer Mezarlığı’nda yapılan anma törenine, annesi Fadime Göktepe, TGC Başkanı Orhan Erinç, TGC 2. Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Yazarlar Sendikası 2. Başkanı Mustafa Köz, Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, Evrensel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat, İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Yazar Adnan Özyalçıner, Gazeteci Ahmet Tulgar, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Metin’in ailesi ve yoldaşları katıldı.
‘Beni Hiç Yalnız Bırakmadınız’
Yapılan konuşmalarda, linçlerin, emek düşmanlığının ve savaş çığırtkanlığının yükseltildiği, günümüzde “gerçek haber”in peşinde koşan Metin Göktepe gazeteciliğinin önemi vurgulandı.
Fadime Göktepe, “Emekçiler, gençler, emekçi kadınlar Metin’i unutmadılar; adım attım onlar da benimle beraber adım ata ata her yere beraber geldiler. Metin’i unutmadınız, ben de sizi hiç unutmayacağım” dedi.
Evrensel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat, “Gazeteci cinayetleri aydınlansın” sloganı güncel oldukça Türkiye’de yürütülen hiçbir derin devlet soruşturmasının ikna edici olmayacağını belirterek, “Gazeteci cinayetleri aydınlatılmadan, Türkiye’de demokrasiden söz edemeyiz. Gazeteci cinayetlerinde son derece alçak, ama başka bir suikast girişiminde son derece yüksek bir demokrasinin kabul edilmesi mümkün değil” diye konuştu.
Genç Gazetecilere Görev
TGC Başkanı Orhan Erinç ise bazı gazetecilerin basın özgürlüğünü sadece kendileri sorun yaşadığında hatırladığına dikkat çekerek, bu durumun gazetecilerin birlikte mücadelesini engellediğini belirtti. Erinç, “Bizim özgürlüklerimizi savunmamız demek, halkın da bilgilenme hakkını savunamaması demektir. Bu açıdan özellikle genç meslektaşlarımıza büyük görev düşüyor” dedi.
TYS 2. Başkanı Mustafa Köz , “Metin’in katillerinin yargılandığı dava sürerken ‘Hepimiz Metin’iz’ sloganı engellenmeye çalışılıyordu. Ancak biz inatla, ısrarla Metin olmamız gerektiğini, acının sabrın içimizde gömülü bir yerde olduğunu bilerek ‘Metin’ olmamız gerektiğini biliyoruz ” derken, Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, “Metin Göktepe’nin gazetesi”ne “Metin Göktepe’nin televizyonu”nu da eklediklerini söyledi. Çubukçu, “Metin, kendisinden sonraki kuşaklara da bir tavır, bir dik duruş öğreterek yaşamaya devam ediyor. Hâlâ genç meslektaşlarının içinde, onlarla birlikte objektifini, kalemini tutarak savaşmaya devam ediyor; yaşamaya devam ediyor” diye konuştu.
Metin’e verdiğimiz söz
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, “Genç ama bilgili, bilinçli, iddialı; yoksulun, ezilenin yanında onların hakkını koruyan bir arkadaşımızdı. Ondan çok şey öğrendik” derken, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel ise şunları ifade etti: “Metin’in uğradığı saldırı, bugün de gerçeğin peşinde olanları; adalet, demokrasi, kardeşlik peşinde olanları hedef almaktadır. Türkiye’nin gerçekten bağımsız, demokratik; insanlarının aç kalmadığı bir emekçi cumhuriyeti olması, halk demokrasisi olması mücadelesini azimle sürdüreceğiz. Metin’e verdiğimiz söz budur.”
Merhaba Halkım 1: http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=63475
Merhaba Halkım 2: http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=63524