Jiyan.us
İleri demokrasi ile tanışan memleketimizde bir ayrımcılık olayı daha ortaya çıktı. Kumburgaz İlköğretim Okulu’na ticari amaçlı ziyaretlerde bulunan bir yurttaşın bize aktardığına göre Kumburgaz İlköğretim Okulu’nda Roman öğrenciler için ayrı bir sınıf açılmış.
Gün içerisinde okulda öğrencilerin de katılması gereken bir işlem için bulunan yurttaşa sabah ve öğlen olmak üzere 9′ar sınıf olduğu söyleniyor. Ders çıkışı öğrencilerle buluşmayı beklerken kantin görevlisiyle ettiği sohbet ise her şeyi ortaya çıkarıyor. Bir sınıfın erken çıktığını söyleyen görevli nedeni sorulduğunda şu cevabı veriyor: “Çünkü onlar çingeneler sınıfı”
Diğer çocukların eşyalarına zarar verdikleri iddiasıyla onlardan ayrılan sekiz tane çocuk ”Çingeneler Sınıfı”nda okutuluyor ve MEB tarafından kendilerine bir de öğretmen atanıyor. Teneffüs saatleri diğer öğrencilerden farklı olan, bu nedenle de diğer öğrencilerle sosyal bağ kurmaları engellenen çocukların böylece diğer sınıfların boşluğundan yararlanıp “hırsızlık” yapmaları engellenmiş oluyor.
AKP’nin “Roman açılımı” dediği, Türkiye’nin insaniyet açılımında bu denli geriyken ne kadar yalan olduğunu bize gösteriyor. 60′ların Amerikası’nda Martin Luther King JR’ın verdiği mücadelenin Türkiye’de tekrar tekrar verilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Toplumun en köşelere itilen, yaşayacakları yerler sürekli devletçe talan etilen grubu sessizce sınıfa gidip gelmeye devam ederken böylesine bir soyutlanmışlığa alıştırılıyor.
Haberi bize ulaştıran okurumuz şunu soruyor:
O okulun eğitimcileri silgi ve kalemleri kaybolan okul velilerinin şikayetleri olmaksızın huzur ile ceplerini mi eğliyorlar şimdi?
Sahi,
Eşit değilsek, insanlık onurumuzla yaşayamayacaksak,
Ne gereği var eğitimin? (SU)