Uluslararası Hrant Dink Vakfı Yayınları
Yazar: Hrant Dink
“Bugün her iki tarafta, “Türk” ve “Ermeni” kelimelerinin yanyana gelmesinden rahatsız olan, sessiz çoğunlukların kaderini bloke eden marjinal milliyetçi kesimler var; ve ne yazık ki bugüne değin hep bu kesimler, sorunun seyrinde belirleyici rol aynadılar. Türk-Ermeni diyaloğundan bahseden ve bu yönde çaba harcayan birçok girişim, her iki tarafın bu uç kesimlerince sürekli baltalandı. Her biri diğerinden beslenen ve aslında ancak birbirlerinin varlığıyla ayakta kalabilen aşırı milliyetçi kesimlere gayrı maydan boş bırakılmamalı” (s. 33)
Hrant Dink’in hiçbir zaman bir kitabı olmadı. Kendisi de bu durumla dalga geçer, “Ben kitapsız bir yazarım” derdi. Elbette bu şaka önemli bir gerçeğe de işareteder: Hrant, gerçek anlamda bir eylem insanıydı. Ancak AGOS’un kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni olarak Türk-Ermeni ilişkileri başta olmak üzere Türkiye’nin en köklü sorunlarına ilişkin söylem ve eylem geliştirirken demokratikleşme sürecine de katkıda bulundu. TESEV için yaptığı bu çalışma, onun fırsat bulup tamamlayabildiği tek kitap olma özelliğine sahip. Hrant Dink, Burada Türkiye ve Ermenistan’a dair kurguladığı ortak gelecekle, geçmişi de onarmaya talip yepyeni bir bakış açısı sergilemekte. Kitap o dönemde yayımlanmamasına karşın bu kendisi için bir mesele değildi… Emek emekti, nasıl olsa ziyan olmazdı. Hem, yeni eklemler yapmak için daha çok zaman vardı…
Onun emeği, aynı zamanda tüm meramıdır. Şimdi, Hrant Dink’in meramını anlayabilmek her zamankinden daha da önemli. Yaşam da ölüm de ziyan olmasın diye…