Aris NALCI
Agos Gazetesi
Türkiye’de yaşayan Ermeniler çok iyi bilirler, askeriyede yüksek rütbelerde görev alamaz, devlet memuru olamazlar.
Bunu engelleyen yazılı bir kanun yoktur, ancak bugüne kadar orduda – zorunlu askerlik kapsamındaki yedek subay rütbesinin üzerinde – görev alabilen, pilot, itfaiyeci veya polis olabilen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Ermeni’ye rastlanmamıştır. Dolayısıyla, Ermeni toplumu, devletin, cemaatin herhangi bir kurumuna, memur alımı için başvurmasına ya da duyuru göndermesine alışkın değildir.
Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin Türkiye Ermeni Patrikhanesi’ne gönderdiği bir duyuru, Ermeni toplumunu bu konuda hazırlıksız yakaladı. Duyuruda, yeni eleman alımı için bir sınav yapılacağı, henüz memuriyet yönetmeliğinin ve sınavın içeriğinin bilinmediği, fakat başvuru yapmak isteyenlerin özgeçmişlerinin kabul edilebileceği belirtiliyordu.
Patrikhane’den açıklama
Patrikhane yetkilileri, duyurunun kendilerine iletilmesinden hemen sonra, Patriklik bülteni Lraper’e “Patriklik Duyurusu – Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nde memur ya da sözleşmeli personel olarak çalıştırılmak üzere cemaat mensubu gençler aranmaktadır” başlıklı bir haber ekleyerek, Egemen Bağış’a bağlı olarak çalışan AB Genel Sekreterliği’nin Ermeni memur aradığını ve başvuruların Patrikhane’ye yapılması gerektiğini duyurdu. Lraper’de yer alan duyuruyu gören Hürriyet gazetesi muhabiri Okan Konuralp, Ruhani Kurul Başkanı Aram Ateşyan’ı arayıp konuyla ilgili detaylı bilgi aldı.
Ateşyan, Konuralp’e yaptığı açıklamada, başvuruların Patrikhane kanalıyla seçilmesi konusunda mutabakata varıldığını belirtiyordu. Ermeni toplumunun bir dini cemaat olduğunu ve seçilecek kişilerin “Patrikhanemizin kurallarına uyan kişiler” olmasının önemli olduğunu söyleyen Ateşyan, “Başvuruları ön elemeden geçireceğiz. Cemaatimiz içinde saygın, karakteriyle örnek, sabıkası olmayan kişilerin seçilmesi gerekiyor. Çünkü orada kilisemizi ve cemaatimizi temsil edecekler. Bize iletilen özelliklere sahip herkesin oraya gitmesi söz konusu olmaz. Yapacağımız ön elemeden sonra dosyaları AB Genel Sekreterliği’ne yollayacağız. İşe alınacaklar, bizim gönderdiğimiz listeden seçilecek” diyordu.
AB Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada ise, “AB Genel Sekreterliği içinde azınlık mensubu bir personelimiz yok. Fakat Türkiye’nin 50 yıllık AB sürecinde, toplumsal yapımızın tüm kesimlerinden elemana da ihtiyacımız var” ifadeleri yer almıştı.
Patrikhane AB adına seçim yapamaz
Basında yer alan haberlerin ardından Egemen Bağış’ın, Devlet Bakanlığı Basın Müşavirliği ofisi aracılığıyla 18 Ağustos Salı günü yaptığı açıklamada, Ermeni vatandaşlar arasından bir çalışan arandığı bilgisi yalanlanmazken, eleman seçiminin AB Genel Sekreterliği tarafından yapılacağı, bu konuda “herhangi bir cemaat, dernek veya kuruluşun” ön eleme yapamayacağı vurgulandı.
Açıklama şöyle: “Bilindiği üzere, 9 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5916 sayılı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun, Avrupa Birliği İşleri Uzman ve Uzman Yardımcılığına atanmanın genel şartlarını saymaktadır. Söz konusu Kanun uyarınca Uzman ve Uzman yardımcısı alımı için bir Sınav Yönetmeliği hazırlanması öngörülmekte olup, Yönetmelik henüz hazırlık aşamasındadır.
Sınava ilişkin başvuru koşulları Sınav İlanı ile Kamuoyuna duyurulacaktır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde belirtildiği üzere her Türk vatandaşı ilgili koşulları taşımak kaydıyla sınavımıza başvurabilir. İlanı müteakip sınav Genel Sekreterliğimizce gerçekleştirilecek olup, herhangi bir cemaat, dernek veya kuruluşun Genel Sekreterliğimiz adına ön eleme yapması söz konusu değildir.”