”Hrant Dink’in Öldürüleceğini Emniyet Biliyordu”

[ A+ ] /[ A- ]

Hasan ÖRNEKOĞLU / Aslıhan GÜZELLER
Milliyet Gazetesi

Vatan Gazetesi Ankara Muhabiri Kemal Göktaş, yazdığı “Hrant Dink Cinayeti Medya, Yargı ve Devlet” kitabı yüzünden yargılandığı davada “Trabzon Emniyeti, İstanbul Emniyeti’ne geçtiği bir yazıda Hrant Dink’in öldürüleceğini bildirdi. Ancak İstanbul Emniyeti buna rağmen önlem almadı” dedi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmasında sanık Kemal Göktaş, duruşmada hazır bulundu. Şikayetçi Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden duruşmaya katılan olmadı. Kemal Göktaş, davada gizliliği ihlal, yasaklanan belgeleri açıklama, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve devletin emniyet teşkilatını alenen aşağılama suçlarından yargılanıyor.

Mahkeme, Kemal Göktaş’tan savunmasını istedi. Kemal Göktaş savunmasında, “Bana atılan suçlama yasaklanan belgeyi yayınlamak olup, dönemin İstihbarat Müdürü Ramazan Akyürek’le Emniyet Genel Müdürlüğü, hakkımda suç duyurusunda bulunmuşlardır. Bu belge Hrant Dink cinayetinin önceden işleneceğini, polisin bunu bildiğini ortaya koyan bir belgedir”dedi. Belgenin Trabzon Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne bilgisayar aracılığıyla gönderilmiş bir istihbarat yazısı olduğunu söyleyen Kemal Göktaş, bu belgenin Yasin Hayal’in lideri olduğu bir grubun, Hrant Dink’i öldüreceğini gösterdiğini de söyledi.

Ramazan Akyürek’in, Hrant Dink cinayeti faillerinden Erhan Tuncel’i, Mc Donalds’ı bombalaması olayında yargılanmaktan kurtararak muhbir olarak kullandığını öne süren Kemal Göktaş, “Ramazan Akyürek, yasalar kendisine verdiği görevi yapmamış ve Dink cinayetini önleyecek adımları atmamıştır” dedi. Savunmanın ardından mahkeme, duruşmayı erteledi.

Kemal Göktaş, “Hrant Dink Cinayeti Medya, Yargı ve Devlet” kitabında Emniyetin Hrat Dink cinayetinde ihmali ve göz yumması olduğunu anlatıyor. Kitaptaki iddialar üzerine dönemin İstihbarat Müdürü Ramazan Akyürek ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Göktaş hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Hazırlanan iddianamede Göktaş’ın davada gizliliği ihlal, yasaklanan belgeleri açıklama, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve devletin emniyet teşkilatını alenen aşağılama suçlarından 3 yıldan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.