Barışın Adı Çocuk

[ A+ ] /[ A- ]

Alin Taşçıyan
Star Gazetesi

Bugün Dünya Barış Günü… Bugün Türkiye’de yaklaşık üç bin çocuk Terörle Mücadele Kanunu mağduru… Bugün Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları barışın adını çocuk koyuyor ve onları bu mağduriyetten kurtarmanın yollarını arıyor. Beyoğlu Cezayir Sokak’ın girişindeki Cezayir Restoran’da milletvekilleri ve mağdur çocukların yakınları bir araya gelecek, sanatçılar da bu buluşmayı ve tartışmayı sesleriyle, imgeleriyle sarıp sarmalayacak.

Saat 11.00’de Tilbe Saran ve Murat Garipağaoğlu’nun sunuşuyla açılacak olan Barışın Adı Çocuk programı Kürşat Bumin moderatörlüğünde TBMM TMK Mağduru Çocuklara Nasıl Bakıyor başlıklı panelle başlayacak. Ak Parti’den Abdurrahman Kurt, CHP’den Nevin Gaye Erbatur, DSP’den Ayşe Jale Ağırbaş ve DTP’den Sebahat Tuncel bu konuda yaptıkları yasama çalışmalarını anlatacak. Program 14.15’te Barışın Sesi Çocuk başlıklı kısa bir müzik molasıyla devam edecek. Beni Bul Anne şarkısının klibi izlenecek. 14.30’da Diyarbakır, Batman, Hakkari, Van ve İstanbul’dan mağdur çocukların yakınları içinde bulundukları durumu anlatacak.

Hakan Akçura’nın Bak Ne Güzel Deniz Kabukları adlı video- art çalışmasının gösteriminin ardından Yasemin Göksu’nin vereceği mini konserle program kapanacak. Seza Paker’in Kaşıntı Sopası ve Erdağ Aksel’in Sarı Denizin Altında adlı çalışmaları da gün boyu Cezayir’de sergilenecek.

Türkiye, patlayan mayınların dehşeti dinmeden demokratik açılımı benimsemeye çalışırken TMK mağduru çocukların durumu da genel bir “Kürt sorunu”nun bir parçası gibi yorumlanma tehlikesiyle karşı karşıya. Elbette genel bir “demokratikleşme açılımı” çocukların ve ülkemizin geleceğinin kararmasını önleyecek yolu açacaktır. Ama çocukların mağduriyetinin giderilmesi son derece acil ve öncelikli bir sorun.

***

Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları sadece böyle etkinlikler düzenlemekle ve kamu vicdanına hitap etmekle kalmıyorlar. Aralarında hukukçu ve siyasetçiler de var ve çalışmalarını acil ve kalıcı bir çözüme odakladılar. 27 Ağustos Perşembe günü, çağrıcılardan Mehmet Atak, Derya Alabora, Balçiçek Pamir, Mehmet Uçum ve Yıldız Ramazanoğlu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Konuya olumlu ve sıcak bir tavırla yaklaşan, bir bölge sorunu olmadığını çocuk sorunu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı ile 45 dakika görüştüler. Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları TMK mağduru çocukların sorunlarını ve bunların çözümü için yapılabilecekleri Cumhurbaşkanı’na anlattı. Uluslararası hukuka aykırı bir uygulamadan kaynaklanan durumlarının Demokratik Açılım kapsamında değerlendirilmesinin olumsuz sonuçlar doğurmasından duydukları endişeyi dile getirdiler.

TMK’da yapılması gereken değişikliklerle birlikte bir af çıkarılmasının gerekliliğine dikkat çeken ÇAÇ heyeti, cezaevlerindeki koşulların ne denli zorlu olduğundan, çocukların eğitimden yoksun kalmalarından, pedagojik ve psikolojik destek eksikliğinden söz ederek yaşanan trajedinin boyutunu vurguladı. Cumhurbaşkanı da duyarlılığını ve ilgisini esirgemedi. ÇAÇ’tan gelen bu iyi haberle birlikte Barışın Adı Çocuk etkinliği de umutları tazeledi.

Bugün Dünya Barış Günü… Bugün tutuklu ve hükümlü çocukları isimlerinin baş harfleriyle anıyoruz… Bugün onlar tüm sevdiklerinden uzak hücrelerde yaşıyor… Geceleri uykularından kabuslarla fırlıyor… Onları terörist değil çocuk olarak göremedikçe barışı somut bir gerçeklik olarak yaşayamayacağız hiç…