Avrupa’dan referandum ve AİHM açıklaması

[ A+ ] /[ A- ]

Birgün

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’dan mühürsüz oy ve AİHM açıklaması: Hiçbir uluslararası kuruluşun herhangi bir ülkede bir referandumu geçersiz sayma imkânı yok. Fakat YSK kararı yine de AİHM’e götürülebilir.

YSK’nın referandumda kullanılan mühürsüz oyları geçerli saymasının ardından CHP meseleyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmekten söz ederken, Avrupa’dan da açıklama geldi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, YSK kararının AİHM’ye götürülmesinin düşünülebileceğini söyledi.

‘AİHM’İN BENZER BİR KARARI YOK’

Jagland, Strasbourg’da yaptığı açıklamada, ‘hiçbir uluslararası kuruluşun herhangi bir ülkede bir referandumu geçersiz sayma imkânının bulunmadığını’ belirtse de, “Ancak Türk Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) manipülasyon iddialarına rağmen referandumu iptal etmeme kararına karşı AİHM’e başvurulması düşünülebilir” dedi. Jagland, şimdiye dek bir halk oylaması ile ilgili bir yargı kararı bulunmadığını da belirtti.

 BOZDAĞ: CHP’NİN HAKKI YOK

AİHM konusuna ilişkin iç siyasetteki tartışmaysa alevleniyor. Son olarak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ referandum sonuçlarının iptali tartışmalarında AİHM’in yetkili olmadığını savunmuştu. Bozdağ “Benim kanaatim çok açık. CHP’nin AYM’ye başvurma hakkı yok… YSK’nın kararı doğrudur, referandum AİHM yetkisi dışındadır” demişti.

FEYZİOĞLU: AİHM İÇTİHADI BENİMSENECEKSE…

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’na göreyse, YSK kararları nihai olsa da Anayasa Mahkemesi’nin AİHM’yi esas alarak genel seçimle ilgili usulsüzlükleri gündemine alabileceğini belirtmişti. Feyzioğlu Deutsche Welle Türkçe’yle söyleşisinde, “Bu gelecek nesilleri de ilgilendiren bir tercih olduğu için genel seçimden misliyle daha önemli ve etkileyici. Bu sebeple de AİHM içtihadını benimsemeye devam ederse AYM’nin konuyu gündemine alması gerekir” demişti.

 ‘İDAM CEZASI KONSEY ÜYELİĞİNE SON VERİR’

Öte yandan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland idam tartışmasına da değindi. Avrupa’nın Türkiye’de olabilecek en kötüsünü engellemeye odaklanması gerektiğini belirten Jagland, “İdam cezasının geri getirilmesi olabilecek en uç popülist adım olur” uyarısında bulundu. Jagland, idamın yeniden yürürlüğe sokulmasının Türkiye’nin 1950 yılından bu yana süren Avrupa Konseyi üyeliği ile bağdaşmayacağını vurgulayarak “Bu konuda taviz verilemez. Aksi takdirde bu, Avrupa kıtasının batışı anlamına gelir” diye konuştu.