Avrupa Konseyi, Türkiye’ye ihlal prosedürü başlatacak

[ A+ ] /[ A- ]

Türkiye’nin Avrupa Konsey’indeki oy ve veto hakkının askıya alınması gündemde.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘derhal serbest bırakılmalı’ dediği Osman Kavala kararını uygulamadığı için ‘ihlal prosedürü’ başlatmaya hazır olduğunu açıkladı.

tr.euronews.com’in aktardığına göre Türkiye’nin de üyesi olduğu Strazburg’daki Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi son toplantısında Osman Kavala’nın durumuna yer verilmiş ve yayınlanan sonuç bildirisinde daha önceki çağrılarını hatırlatmıştı.

TIKLAYIN – AİHM’den ihlal kararı: Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı

Komite, Kavala’nın devam eden tutukluluğunun uluslararası hukuka aykırılık teşkil ettiğini ve derhal salıverilmesi gerektiği belirtmişti. Toplantıda Türkiye’ye yönelik ‘ihlal prosedürünün’ uygulanacağını işaret eden Komite şimdi bunun için adım atmaya hazır olduğunu duyurdu.

Bu kapsamda referans verilen araçlardan biri Türkiye’nin Avrupa Konsey’indeki oy ve veto hakkının askıya alınması. Avrupa Konseyi, daha önce ihlal prosedürü sürecini sadece Azerbaycan ile ilgili bir davada kullanmıştı.

Türkiye sözleşmeye uymuyor

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), Avrupa Konseyi üyesi 47 devlet tarafından onaylanan bir sözleşme. Türkiye AİHS’nin altına 18 Mayıs 1954’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan kararla imza attı. Türkiye’ye 28 Ocak 1987’de de bireysel başvuru hakkını tanındı. Bakanlar Kurulu’nun 25 Eylül 1989 tarihli kararıyla da Türkiye AİHM’nin zorunlu yargı yetkisini tanıdı.

AİHS’ne taraf olan ülkeler, AİHM kararlarına uymayı taahhüt etmiş oluyor.

1318 gündür Silivri Cezaevinde tutuklu olan Osman Kavala Gezi davasında tutukluluğunu önce Anayasa Mahkemesi’ne taşımış, buradan sonuç alınamayınca da dosyayı AİHM’ne götürmüştü.

AİHM de 10 Aralık 2019’da Kavala’nın tutukluluğunun siyasi olduğunu belirterek Türkiye’yi mahkum etmiş ve derhal serbest bırakılmasını istemişti.