Medyanın önemi her geçen gün artıyor. Giderek ağırlaşan sosyal, ekolojik ve ekonomik krizlerden doğru ve tam anlamıyla haberdar olmak, bunların gerçek sebep ve sorumlularını cesaretle araştırmak ve politik meseleleri tüm yurttaşlarla doğrudan paylaşabilmek için özgür ve ilkeli bir medyaya ihtiyaç var. Dahası, herkesin kendi rengini ve sesini paylaşabileceği katılımcı bir ortam yaratmak, ayrımcı ve nefretli söylemlerden arınmış bir habercilik yapmak ve temelde daha güzel, daha adil, daha eşitlikçi, kısacası daha yeşil bir dünya yaratmak için medyaya düşen çok önemli görevler var.
Öte yandan “ana-akım” medya bu görevi yerine getirebilmek için gerekli olan özelliklere sahip değil. Devlet eliyle gerçekleşen sansür ve düşünce özgürlüğüne uygulanan sınırlamalar hakim medyayı sarmış durumda. Bundan da kötüsü, ana akım medyanın içinde bulunduğu ekonomik ve politik güç ilişkilerinin yarattığı oto sansür doğru ve etik haberciliğin önünde kocaman, yapısal bir engel.
“Alternatif medya” bu yüzden hayati önem taşıyor. Yurttaş gazeteciliği yapan, katılımcı ve demokratik, etik değerlere sahip, yerelin sesini duyan ve duyuran, söylenmesinden korkulanı söyleyebilen bir medyanın varlığı Türkiye’nin içinde bulunduğu çıkmaz ve krizlerden kurtulması için şart. Özgür bir topluma giden yol, özgür bir medyadan geçiyor.
Yeşil Gazete, bu mücadele için yola çıktı. Yerelin, ayrımcılığa uğrayanın, haksızlık yaşayanın sesini duyurabilmek için. Ana akım medyanın ısrarla görmezden geldiği toplumsal, ekolojik ve ekonomik krizlerimizi bütün çıplaklıkları ve gerçek nedenleriyle açığa çıkarmak için. Nefret veya ayrımcılık içermeyen her türlü fikir, renk ve kelamın özgürce paylaşılabilmesi için. Doğru, etik, özgür ve vicdanlı bir habercilik yapabilmek için.
Ve biliyoruz ki, gönüllüce yürüdüğümüz bu zahmetli ve ama şenlikli yolda yalnız değiliz. Yeşil Gazete gibi bir çok alternatif medya kurumu eşitlikçi ve özgür bir topluma ulaşmak için mücadele veriyor.
Bu nedenlerle, Yeşil Gazete olarak bir şenlik düzenlemek istedik. Tüm bu konuları tartışıp dertleşelim, neler yapılabilir düşünelim, yaptıklarımızı ve varlığımızı birbirimizle ve tüm katılımcılarla paylaşalım, devam eden kampanyalarımızın tanıtımlarını yapalım… Birbirimizi tanıyalım, sesimizi topluma daha güçlü duyurmanın yollarını arayalım, takipçilerimizle bir araya gelelim ve alternatif medyanın gelişim sürecine katkı sağlayacak verimli, şenlikli bir gün geçirelim.
“Alternatif Medya Şenliği” bunun için yola çıkıyor.
16 Ekim 2011, pazar günü Beyoğlu Yeşilev’in yanında bulunan otopark alanında düzenlenecek Alternatif Medya Şenliği’ne katılmanız, kurum, grup veya mücadelenizi paylaşmanız, şenliğin içeriğine katkıda bulunmanız için, açık çağrımızdır.
Alternatif Medya Şenliği Taslak Programı
Şenlik süresince
Yeni Medya Düzeni (mi?) (Moderatör ve ana konuşmacı: Tolga Çevikel)
Medyada Nefret Söylemi (Moderatör ve ana konuşmacı: Yasemin İnceoğlu)
Medya Okuryazarlığı
Dijital Aktivizm (Moderatör ve ana konuşmacı: Alper Akyüz ve Erkan Saka)
İnternet Sansürü (Moderatör: Avniye Tansuğ )
konularında katılımcı söyleşi ve tartışmalar,
sokak sanatçılarından gün boyu sürecek performans ve aktiviteler,
alternatif medya kurumlarının açacakları ve kendi etkinliklerini düzenleyecekleri stantlar,
şenliğin sesini tüm topluma duyurabilmek için internetin katılımcı gücünü kullanacağımız etkinlikler,
akşam saatlerinde de canlı müzik performansları düzenlenecek.