Aklını kendin kullanma cesaretini göster!

[ A+ ] /[ A- ]

AGOS

Nor Zartonk Girişimi, Taksim’de bulunan TMMOB’un Makina Mühendisleri odasında “Kant’ın Işığında Aydınlanma” başlıklı bir felsefe atölyesi düzenledi.

Oluşumundan bu yana topluma açık ilk kültürel aktivitesini bir felsefe atölyesiyle gerçekleştiren Nor Zartonk, toplumumuzda daha önce rastlanmayan bu çalışmasıyla kalıplaşmış fikirler yerine yeni görüşlere ve bireysel gelişime açık kesimlere hitap etmeye çalıştı.

Atölyede öncelikle aydınlanma çağına genel olarak değinildikten sonra Immanel Kant’ın hayatı, yaşadığı dönemin koşulları ve ‘Aydınlanma Nedir?’ sorusu üzerinden, katılımcılarla fikir alışverişinde bulunuldu.

26 Mayıs Cumartesi günü yapılan atölyeye katılım oranının düşük olduğu gözlemlenirken, 2 saat süren çalışmada, atölyenin teması üzerinden güncel hayatta karşılaştığımız sorunlara dair fikir jimnastiği yapıldı. Aydınlanma, insan hakları, ifade özgürlüğü, medyadaki tekelleşme, toplumsal korkular ve sivilleşme gibi konular üzerine ilginç tartışmalar gerçekleşti. Toplumsal korkular ve sivilleşme konularında görüş bildirenler, çeşitli dönemlerde yaşanan olaylar neticesinde susturulan bir kuşağın ardından gelen yeni neslin de sorgulamadan yoksun olduğunu belirttiler. Konuşmalarda öngörü olarak eğitim, aile, arkadaş çevresinin yanı sıra toplumun da ne ürettiği ve ne sunduğunun önemi vurgulandı. Günümüzde ‘öğrenme ve bilgilendirmenin’ önemine değinen katılımcılar, objektif olmayan yanlı bilgi aktarımının topluma vereceği zararlar konusunda da görüş ve fikirler sunarken, bireylerin ekonomik özgürlüğü ile bilgi birikimlerinin paralel doğrultuda artması gerektiği tezini savundular. Toplumumuz bireylerini sosyal ve kültürel platformlarda bir araya getirerek birbirlerini tanımaları ve bireysel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen Nor Zartonk’lu gençler, yapılacak yeni kültürel çalışmalarda bir araya gelmeye devam edecek. Atölye çalışması hakkında detaylı bilgilere www.norzartonk.org adresinden ulaşabilirsiniz.