Zeynep Ezgi AKINCI
Evrensel Gazetesi
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesi öğrencisi iki arkadaşla tanıştım; Nor Radyo’nun kuruluşundan yayın akışına kadar özverili bir şekilde çalışan Sayat Tekir ve Dença Kartun ile…
Meğer dostluluğumuz kadim Anadolu halklarının dostluğu kadar eskiymiş ve konuşacaklarımız dergi sayfalarına sığmayacak kadar da çokmuş. Biz de şimdilik Ermenice “yeni radyo” anlamına gelen Nor Radyo’yu Genç Hayat okurlarına tanıtmakla yetinelim dedik…
Halkların kardeşliğine adanan ve sürekli “yeni”lenen umutlarımızla…
Nor Radyonun ortaya çıkış sürecini anlatabilir misiniz?
Önce Biraz Nor Zartonk’dan bahsedelim; Evrensel gazetesi ve Evrensel Kültür dergisinde daha önce yer almıştık. Nor Zartonk Türkiyeli Ermenilerin oluşturduğu bir grup. 2004’ten itibaren kuruluş çalışmalarına başlayan; ama esas olarak Hrant Dink’in öldürülmesinden sonra çalışmaları daha da hızlanan bir oluşum. İki yıldır çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bir anket çalışması gerçekleştirdik. Çeşitli paneller düzenliyoruz; bunlar sadece Ermenilerle ilgili değil, birçok güncel konu hakkında oluyor. Nor Zartonk muhalif ve soldan bakan bir şey. En son tütün deposunda bir etkinlik yapmıştık; “unutmak kaybetmektir” adında. Orada Nor Radyoyu tanıttık. Nor Radyo bizim internet radyosu projemiz.
Bu radyo projeniz hangi ihtiyaçtan doğdu?
Ermenice radyo zaten çokça tartışılan bir şeydi. Bir radyo kurma düşüncesi de çok öncesine dayanıyor; ama bir türlü gerçekleşemedi. Türkiye Ermeni toplumu içinde olan RADOK’un (Radyo Oluşturma Kurumu) bu konuda önceden yaptığı tartışmalar vardı.
Biz internet radyosu oluşturma fikrini o zaman da atmıştık ortaya. Daha sonra o kuruma yardımcı olmayı daha manalı bulmuştuk. Ama sonra da olmadı o proje. Ve sonra biz internet radyosuna geri döndük.
Sonrasında biz Nor Zartonk olarak bir şeyler yapmayı düşündük. Fm bandı üzerinden yayın yapan bir radyo çok maliyetli olacaktı. Ama en azından bir internet radyosu kurabileceğimizi düşündük. Nor Radyoyu kurduk, Nor Radyo başta Türkiye Ermenilerini ifade eden bir radyo; ama üzerinde özellikle durduğumuz bir şey var, Nor Radyo çok kültürlü bir radyo aslında. Anadolu’da yaşan bütün halkların kendilerini ifade edecekleri, kültürlerini paylaşabilecekleri bir internet radyosu projesi. Genel hatlarıyla yayıncılık anlayışını açıklamak gerekirse Nor Radyo her türlü etnik cinsel ayrımcılığa ve milliyetçiliğe karşısında yer alıyor, bunlara karşı da barıştan ve kardeşlikten yana tavır alıyor. Biz de bizimle bu ortak paydada birleşen herkesi radyomuza davet ettik. Gelin bizimle program yapın, çok kültürlü ve çok sesli bir radyo yapalım birlikte dedik. Bunun duyurularını yaptık. Bizimle iletişime geçen çok sayıda insan oldu. Şimdi de yavaş yavaş gelmek istediğimiz noktaya geliyoruz.
Ermenice bir radyo; ama onun yanında mesela Süryanice bir kültür programı da olacak. Zaten dinlediğiniz zaman çok farklı dillerde müziklerin çaldığını da duyabilirsiniz. Asıl hedefimiz çok kültürlülük zaten bunun üstüne basa basa söylüyoruz.
Dinleyenlerin veya bir şekilde duyanların tepkileri nasıl oldu Nor Radyo’ya?
Radyoya epey ilgi var. İnternet radyosu zaten değişik bir alan. İnternette insanlar bir yandan sohbet ederken bir yandan da radyoyu dinleyebiliyorlar. Böyle bir avantajı var. Nor Radyo’nun gelişi de gerek Türkiye’de gerek yurt dışında epey ilgi uyandırdı. Bu kadar ilgiyi açıkçası biz de beklemiyorduk ve çok şaşırdık. Ama şimdi Buenos Aires’ten Colorado’ya, Avustralya’dan Fransa’ya, Almanya’ya kadar dinleyenleri var.
Karşılıklı bir iletişim de söz konusu sanırım…
Evet, samimi bir şey doğdu dinleyenlerle Nor Radyo arasında. Facebookta “what are doing” bölümünde “Nor Radyo dinliyor” yazanlar var. Sadece Ermeniler değil tabi, diğer halklar da dinliyor. Türkiye’nin farklı yerlerinde; Diyarbakır’da İzmir’de, Ankara’da, Eskişehir’de, Balıkesir’de dinleyenleri var.
Dinleyiciler nasıl yorumlar yapıyor?
Genelde söylenen de şu: siz bizim hayal ettiğimiz Türkiye’nin resmini çizdiniz. Mesela radyonun istek programı var. İstek programında bir şarkı yolluyorlar “tüm halkların kardeşliğine inananlara…” diye. Düşündüğümüz şeyleri bir bakıma gerçekleştiriyor bu radyo. Bir yandan 15 Şubattaki mitinginin de, Hüseyin Üzmez mevzusunun duyurusunu da yapıyoruz. Sadece etnik bir noktada kalmıyor. Emek ve kadın gündemleri üzerine de konuşuyoruz. Muhalif ve demokrat bir yayın izlemeye çalışıyoruz.
Demek ki böyle bir ihtiyaç vardı…
Türkiye’nin demokrat kesimleri bir nefes deliği arıyorlar demek ki. Bu bakımdan Evrensel gazetesi ve Hayat televizyonu da böyle bir yerde duruyor. Halkların kardeşliğini savunan insanlar bu anlamda çok önemsiyor bu projeyi. Bu ülkede Ermeni kelimesi küfür olarak kullanılabiliyor. Böyle ciddi faşizan bir abluka var. Bir “bebekten katil yaratan” süreçler var. Ama bir yandan da bunlar var. Bunlar da umut veriyor insana ve hala bir şeylerin değişebileceğine dair… Bizim yaptığımız iş de onlara umut veriyor.
Önümüzdeki günlerde neler dinleyebileceğiz Nor Radyo’dan?
Anadolu’daki kültürlerin radyomuzda yer almasını istiyoruz, bu yönde kültür programları ve farklı dillerde edebiyat programları olacak. Hemşin öyküleri bunlardan biri. Ayrıca “Tebi Luys” ve “Or e Gantsni” de birkaç haftadır yayında olan Ermenice kültür edebiyat ve yorum programları. Gelecek dönemde Alevi, Kürt, Rum ve Süryani dinleyiciler için kültür programlarımız olacak. Ayrıca ayın 15inde “Nor Radyo dinleyicileri ile buluşuyor” adında bir etkinlik yapacağız. Okuyucular ayrıntılı bilgiyi www.norzartonk.org ve www.norradyo.com dan alabilirler.