Bawer ÇAKIR
BİA Haber Merkezi
“Ermenice ve Anadolu’daki diğer kaybolmaya yüz tutan dillerin varlıklarını sürdürebilmek için yola çıktıklarını” söyleyen Nor Radyo’nun programcılarından Tekir, TRT’yi eleştirdi ve “çok dilli yayın devlet eliyle olacak iş değil” dedi. Radyo her akşam 20.00-01.00 saatleri arasında yayında.
“Türkiye’de Ermeniler de diğer halklar da ana dillerini konuşamıyor. Bunun sonucunda da yavaş yavaş asimile oluyorlar. Bu bakımdan bir radyonun olması, bu radyoda farklı dillerde yayın yapılıyor olması dillerin de varlıklarını sürdürmelerine katkı sunacak.”
İnternet üzerinden yayın yapan Nor Radyo, Nor Zartonk’un 17 Ocak’ta Tütün Deposu’ndan düzenlediği “Unutmak Kaybetmektir” etkinliğiyle yayına başladı.
17 Ocak 2007’de katledilen gazeteci Hrant Dink’in anmasını canlı yayınlayan radyonun gönüllülerinden Sayat Tekir, “Çok dilli ve çok kültürlü bir yayın anlayışımız var” dedi ve ekledi:
“Sadece Ermenice’nin ve Ermenilerin değil, Anadolu’nun diğer kültürlerinin ve halklarının da kendilerini ifade edebilecekleri bir platform oluşturmayı amaçlıyoruz.”
“Türkiye dışındaki Ermeniler bizi dinliyor”
Haftanın yedi günü www.norradyo.com adresinden dinleyebileceğiniz radyo her akşam saat 20.00’de yayına başlıyor ve saat 01.00’e kadar yayın sürüyor.
20 kişinin gönüllü olarak katkı sunduğu radyoda kültür sanat programından haftalık yorumlardan çocuk öykülerine kadar çeşitli programlarını dinlemek mümkün.
“Global ölçekte bir çok yere ulaşabiliyoruz. Türkiye’de Eskişehir, Zonguldak, Diyarbakır, Balıkesir gibi metropoller dışında da insanlar bizi dinliyorlar. Yola çıkarken de bunu amaçladığımız için mutluyuz.”
“İnternetin yeni bir teknoloji olmasının ve özellikle Türkiye’de her evde bulunmamasının kendileri için bir dezavantaj olduğunu” söylüyor ama “avantajları daha çok” diye ekliyor.
“Türkiye dışındaki Ermenilerden olumlu tepkiler aldıklarını” belirten Tekir, “Hepsi Anadolu hasreti çektiklerinden dolayı radyomuzu sevgiyle ve heyecanla karşıladılar. ABD’den, Avustralya’dan, Arjantin, Avrupa ve Ortadoğu’dan çok sayıda insan bizi dinliyor. FM bandı yerine İnternetten yayın yapmanın en büyük avantajı da bu. Hem daha da ucuz” şeklinde konuştu.
“Ayrıca, özgürlüğe ve düşüncenin rahatça ifade edilmesinden yana olduğumuz için RTÜK gibi sınırlayıcı denetleme kurumlarının baskılarından da uzağız. Bu da bizim kafamızdaki yayını yapmamızı sağlıyor.”
“Çok dilli yayın devlet eliyle yapılmaz”
“Çok dilli yayıncılığın sınırlı saatlerde alt yazılı bir biçimde yapılamayacağını” söyleyerek TRT’yi eleştiren Tekir, “dillerin özgürleşmesi devlet eliyle olmaz” dedi ve Nor Radyo’nun planlarını şöyle aktardı:
“Gelen eleştirilerden en çok öne çıkan talep yayın saatlerini arttırmamız yönünde. Bu konuda bir düzenleme yapacağız. Farklı dillerdeki yayınların da sayısının çoğalması için çabalıyoruz ancak Türkiye’de ana diliyle konuşan insan bulmakta zorlanıyoruz.”
“Amatör bir ruhla yola çıktıklarını” belirten Tekir, “İlerleyen zamanlarda radyoculuğu daha profesyonel olarak yapmayı planladıklarını ve daha çok kişiye ulaşmayı hedeflediklerini de” sözlerine ekledi.
Haftanın yedi günü yayında olan Nor Radyo programcıları şöyle:
Talar Selsu, Öykü Özçinik, Sibil Çekmen, Maral Horhoryan, Melis Horhoryan, Dença Kartun, Sayat Tekir, Burag Peksezer, Can Erzurumluoğlu, Sevan Karabetoğlu, Melisa Kabarcıyan, Serda Semerci, Deniz Mut, Pakrat Estukyan, Bercan Aktaş, Yeliz Kızılarslan ve Mahir Özkan.