Elif Görgü
Evrensel Gazetesi
“Türkiye’de azınlık olmak” anketi halkların birbirine yabancılaştığı günümüzde önemli veriler sunuyor.
Ermeni Yazar Mıgirdiç Margosyan’ın okurlarıyla yaptığı bir söyleşide gençler gayet de samimi olarak şunu sorarlar: Ermeniler nasıl insanlardır?
Yüzlerce yıl bir arada yaşayan halkların birbirine bu kadar yabancılaştığı günümüzde, geçtiğimiz aylarda tamamlanan bir anket bu yüzden daha da önem kazanıyor. Ermeni gençlerin oluşturduğu Nor Zartonk grubunun Agos, TESEV ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAM) desteği ile İstanbul’da yaşayan Ermeniler arasında yaptığı “Türkiye’de azınlık olmak” anketi tartışılmaya devam ediyor.
Yarısı ülkeyi terk etmek istiyor
Cumhuriyet mitinglerini destekleme, AKP’li cumhurbaşkanına karşı çıkma ancak Genelkurmay muhtıralarına da karşı olma eğiliminin yansıdığı ankette, Ermeni toplumunun yeteri kadar temsil edilmediği; kilise dışı ve demokratik temsil istendiği eğilimini de gözlemek mümkün. Anket, Ermenilerin kimliklerine sahip çıkmaktan vazgeçmediklerini gösterirken, aktif siyasete katılma oranının düşük olması da dikkat çekiyor. Önemli bir sonuç ise katılanların yarısının imkanı olsa Türkiye’yi terk edeceğini belirtmiş olması.
Tüm bu sonuçların değerlendirilmesi adımlarından biri ise önceki akşam Getronagan Okulundan Yetişenler Derneği’nde düzenlenen panel ile atıldı. Daha önce Agos gazetesinde yayınlanan bir dizi analiz ile değerlendirilen anketi bu kez Bilgi Üniversitesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Ferhat Kentel ve Ohannes Kılıçdağı yorumladılar.
Ermeni toplumu açısından bir ilk
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Ohannes Kılıçdağı anketteki bazı eksikliklere dikkat çekerken, “Ermeni toplumu açısından bilgi üretmek adına ilk somut girişim” olması nedeniyle çok önemli olduğuna işaret etti. Anketten, siyasetten uzak duran bir tablo ortaya çıktığını aktaran Kılıçdağı, bunu “Türkiye Ermeni kimliği ile siyaset yapmanın zor olması”na bağlanabileceğini söyledi. Gelir dağılımı verilerine de değinen Kılıçdağı, ankete katılanların yarısından fazlasının hane gelirinin 2 bin YTL’nin altında görünmesini, “Ermeniler dışarıdan bakanların zannettikleri kadar zengin değillermiş” şeklinde yorumladı.
Kılıçdağı, kendisini milliyetçi olarak tanımlayanların oranının ankette yüzde 5’te kalmasını olumlu gördüğünü dile getirirken Genelkurmay muhtırasına karşı çıkanların oranının yüzde 52 olmasını ise yeterli bulmadı. Kılıçdağı, anketin bir önemli sonucunun ise Ermenilerin hâlâ kimliklerine sahip çıktığını göstermesi olduğuna dikkat çekti. Buna göre, Ermenice konuşma ve Ermeni okuluna gitme, çocuğunu Ermeni okuluna gönderme oranlarındaki yükseklik, diasporada ortaya çıkan Ermeni kültürünü yaşamayan ancak örneğin Haç takarak, sadece sembollerde kimliğini belli eden eğilimden hâlâ uzak.
Hem farklı hem aynı olmak
Ermenilerin aynı anda “hem benzemek hem de farklılaşmak” gibi bir durumu yaşadıklarını savunan Doç. Dr. Ferhat Kentel ise bunu baskı karşısında kimliğine sahip çıkan toplumun aynı zamanda Hürriyet gazetesi okumak; darbeler ya da cumhurbaşkanlığı gibi konularda Türkiye’deki genel eğilimlere benzer özellikler göstermesi; genç neslin Türkçe konuşurken Ermeniceden kaynaklı aksanın giderek kaybolması olarak açıkladı.
Kentel, “Bu, ben hem farklıyım bunu kabul et, hem de aynıyım bunu da kabul et demek. Bu ikisinin aynı anda yürümesi çelişkili görünse de aslında kendi başına bir direniş de içeriyor. Benzemek ve farklılaşmanın bir arada talep edilmesi kendi başına bir siyasettir. Ankette Ermeniler siyasetle ilgilenmiyorlar gibi çıkıyor ama hayır ilgileniyorlar. Türkiye’de Ermeni olmanın kendisi bizzat siyasidir zaten” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
——————————————————————————–
Anket sonuçları
Ayrıntılı sonuçları www.norzartonk.org sitesinde yayınlanan anketten bazı önemli sorular ve cevapları ise şöyle:
Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
yüzde 82.6 Ermeni
yüzde 45.3 TC vatandaşı
yüzde 35.1 laik
yüzde 34.4 demokrat
yüzde 32.5 köklerine bağlı
yüzede 13.9 solcu
yüzde 10.7 anadolulu
yüzde 9.8 dindar
yüzde 5 milletçi
yüzde 3.3 liberal
yüzde2 Türk
yüzde 1.5 insan
Kimliğinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
yüzde 57.3 Türkiyeli Ermeni
yüzde 23.5 Ermeni
yüzde 1.5 Türkiyeli
yüzde 2 Türk
yüzde 5 Türkiyeli Ermeni Hıristiyan
yüzde 0.4 Kürt Ermenisi
yüzde 5.2 Hıristiyan
yüzde 1.7 Ermeni Hıristiyan
1999 seçimlerinde kullanılan oylar ..
yüzde 35 CHP
yüzde 5.7 AKP
yüzde 5.4 ANAP
yüzde 23.9 Cevap yok
yüzde 7.9 ÖDP
yüzde 6 DEHAP
yüzde 2.4 YTP
Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz? (22 temmuz seçimlerinden önce yapılmıştır)
yüzde 27.7 Cevap yok
yüzde 5.2 Oy kullanmayacak
yüzde 10.9 AKP
yüzde 13.1 CHP
yüzde 17.4 Bağımsız
yüzde 6.8 Kararsız
yüzde 4.6 ÖDP
yüzde 5.2 Genç Parti
yüzde 3.1 DTP
Herhangi bir siyasi partiye üye misiniz?
yüzde 97.4 hayır
Aktif olarak siyasete katılıyor musunuz?
yüzde 97.6 hayır
Sizce Türkiye AB’ye üye olmalı mı?
yüzde 69.9 evet
yüzde 26.1 hayır
yüzde 3.9 cevap yok
AKP’li cumhurbaşkanını destekliyor musunuz?
yüzde 61.2 hayır
yüzde 17.4 evet
yüzde 1.7 cevap yok
yüzde 19.6 ilgilenmiyorum
Askeriyenin internetten muhtıra vermesini destekliyor musunuz?
yüzde 52.5 hayır
yüzde 22 evet
yüzde 3.3 cevap yok
yüzde 22.3 ilgilenmiyorum
İmkanınız olsa yurtdışına yerleşmeyi düşünür müsünüz?
yüzde 52.9 evet
yüzde 44.9 hayır
yüzde 2.2 cevap yok
Türkiye Ermeni toplumunun temsiliyetinde sorunlar var mı?
yüzde 68.4 evet
yüzde 20.5 hayır
yüzde 11.1 cevap yok