BirGün Gazetesi
Kürt basınında bir simge olan “Özgür Gündem” gazetesi, 17 yıl aradan sonra “Özgürlük için Amara’ya” manşetiyle okurlarıyla yeniden buluştu.
Kürt coğrafyasında çatışmalı sürecin en fazla yoğunlaştığı 1990’lı yıllarda yaptığı haberlerle hedef haline gelen Özgür Gündem, 17 yıl aradan sonra bugün okurlarına yeniden ‘Merhaba’ dedi.
Kürt basını, 1990 yılında haftalık Özgür Ülke adıyla yayına başladı. Haftalık bir gazetenin ihtiyacı karşılamaması üzerine ise 30 Mayıs 1992 tarihi itibariyle kendini günlük gazete olarak Özgür Gündem Gazetesi adıyla var etmeye devam etti. Özgür Gündem, JİTEM’in bölgedeki faaliyetlerini ve Hizbullah katliamlarını gündeme getiren ilk yayın organı oldu.
Kurşunla, Kapatmayla, Bombayla Tekzip
Ferhat Tepe, Nazım Babaoğlu başta olmak üzere 30’u muhabir olmak üzere 76 çalışanı öldürüldü. Defalarca büroları basıldı. ‘OHAL’ nedeniyle gazetenin bölgeye girişi yasaklandı. Satışını üstlenen kişiler ve bayiler de hep hedefte oldu. 14 Nisan 1994’te kapatıldı. Hakkında üç kez 30 gün, 15 kez 15 gün, iki kez 10 gün olmak üzere toplam 20 davada kapatma kararı çıktı. Gazetecileri ve editörleri toplam 147 yıl hapis cezası ve 21 milyar lira para cezasına çarptırıldı.
17 Nisan 1994’te ‘Özgür Gündem’in kapatılmasıyla birlikte Kürt basını yayın hayatına Özgür Ülke adıyla devam etti. Üç bürosu 3 Aralık 1994 yılında bombalandı ve Ersin Yıldız yaşamını yitirirken, 21 çalışanı yaralandı. Bombalama emrinin dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından verildiği belgeleriyle ortaya çıktı.
Mirası Devraldılar
Yayınını değişik isimlerde devam ettiren Kürt basını, bugün Özgür Gündem’i yeniden okurlarıyla buluştururken, sayfalarında öldürülen yazarlarına yer verdi. “Özgürlük için Amara’ya” manşetiyle çıkan gazetenin sürmanşetinde “Mirasınızı devralıyoruz” başlığı altında öldürülen çalışanlarının isim ve fotoğrafları yer alıyor. Musa Anter’in 21 Temmuz 1992 tarihli “Kürt çocukları” başlıklı köşesi de yayınlanmış.
Arka sayfada ise şöyle deniliyor: “Yayın hayatına 1992’de ‘Egemenlik kayıtsız şartsız: DGM’nindir’ manşetiyle başlayan Özgür Gündem’in onlarca muhabiri, dağıtımcısı, yazarı katledildi. Onlarca çalışanı gözaltına alındı ancak yine de çıkmaya devam etti. Onlar sayesinde karanlıktan aydınlığa çıktık. Şimdi bu mirası onurla devralıyoruz.”