Ezidi kadınlar, IŞİD’in Şengal’e yönelik katliamı sırasında zincirlenerek yürütüldükleri sokakta, özgürlük yürüyüşü gerçekleştirdi.
Ezidiler, IŞİD’in Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği katliamın yaklaşan yıldönümünü yürüyüşle protesto etti.
Suka Kevin’de bir araya gelen yüzlerce kadın, fermanı anlatan fotoğraflar, zincirler ve kara çarşaflarla yürüdü.
“Özerklik istiyoruz”, “Yaşasın Şengal direnişi”, “Kahrolsun ihanet”, “Kadınların direnişi ve mücadelesi fermanların önünü alacak” sloganlarının atıldığı yürüyüş, Şengal lüfleri (zikzakları) olarak bilinen mıntıkada sonlandırıldı.
Yürüyüş esnasında yaşananları anımsayan kadınlar, taşıdıkları pankartlarla, yaşananların dünya genelinde soykırım olarak tanınmasını istedi.
Kadınlar yeni saldırıların gerçekleşmemesi için ise Şengal Özerk Yönetimi’nin tanınmasını talep etti.
‘Yeni acılar yaşamamak için…’
Yürüyüşün ardından konuşan Ezidi Özgür Kadın Hareketi (TAJE) üyesi Fehîme Silêman, yaşanan acılara dikkat çekerek, şunları söyledi:
3 Ağustos 2014 tarihinde yüzlerce, binlerce Ezidi kadını bu sokaktan köleleştirilerek yürütüldü. Bu sokaktan başlayan soykırım yürüyüşünü bizler bugün özgürlük yürüyüşüne dönüştürmek istiyoruz. Çocuklarımızın, kızlarımızın, eşlerimizin acılarını gördük, yeni acılar yaşamamak için kendimizi yönetmek istiyoruz. Kendimizi savunmak için asayişimizi oluşturduk, askeri gücümüzü ve kadın örgütlülüğümüzü kurduk.
Çarşaflar çıkarıldı
Açıklamanın ardından yürüyüş sırasında kara çarşaf giyen ve ellerinde zincirlerle temsili yürüyüş yapan kadınlar, zincirlerini çıkarıp, kara çarşafları ateşe verdi.
Ne olmuştu?
IŞİD, Irak’ın ikinci en büyük kenti olan Musul’u kontrol ettikten sonra 03 Ağustos 2014’te Şengal ilçesine saldırarak yüzlerce Ezidi’yi katletmiş, binlerce kadın ve çocuğu da kaçırmıştı.
IŞİD saldırılarından kaçan on binlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na sığınmıştı.
Ezidiler de bu saldırıyı “73’üncü ferman” olarak adlandırıyor.
Kimler soykırım olarak tanıdı?
Ezidi soykırımı henüz Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi veya uluslararası bir mahkeme tarafından kabul edilmedi. Ancak BM’nin bir soruşturma ekibi, soykırım olduğu sonucuna vardı.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ve ABD Temsilciler Meclisi, IŞİD’in Ezidilere karşı vahşetini soykırım olarak niteledi.
6 Temmuz günü Hollanda Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) Milletvekili Anne Kuik’in, IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamların soykırım olarak tanınmasını öngören karar tasarısı Hollanda parlamentosu tarafından kabul edildi.
Belçika Temsilciler Meclisi’nin de soykırım tasarısını kabulüyle, uluslararası baskının arttırılması amaçlanıyor.
Kaymak: Gazete Karınca