Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Buric, Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen tahliye edilmemesiyle ilgili “Bu bir istek değil, bağlayıcı hukukun bir gereği” dedi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının “bir rica” değil, bağlayıcı hukukun bir gereği olduğunu söyledi.
Buric, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen hapiste tutulmasına değindi.
Euronews’un aktardığına göre, Buric, üye ülkelerin AİHM kararlarına uyacaklarına dair anlaşmaya gönüllü imza attıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Bu bir istek değil, bağlayıcı hukukun bir gereği. Bu tutuklama ve hüküm öncesi cezaevinde tutmanın gizli amacı onu susturmak ve muhalifleri caydırmak. Bu nedenle Kavala serbest bırakılmalıdır.”
Türkiye’de yetkililerin Kavala’nın tutukluğu için yeterli delil ortaya koyamadığını belirten Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Buric, örgütün iki ana sözleşmesi olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa Sosyal Şartı’nın modern Avrupa’nın ruhunu oluşturduklarını ifade etti.
AİHM kararı Aralık 2019’daydı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 18 Ekim 2017’de gözaltına alındıktan sonra 1 Kasım 2017’de tutuklanan iş insanı Osman Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti. Karar, bire karşı altı oyla alınmıştı.
Mahkeme, Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle AİHS’in ihlal edildiğine karar vermişti.
Mahkeme Türkiye’nin AİHS’in 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vererek Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına hükmetmiş, kararda, tutukluluğun hak ihlali olduğu belirtilmişti.
Kaynak: Bianet