”Komşumu Geri İstiyorum”

[ A+ ] /[ A- ]

ANF Haber Ajansı

İzmir’de geçtiğimiz Temmuz ayında kurulan Süryani Dostluk Kültür Dayanışma Platformu, İzmir halkına Süryani halkını anlatmak istiyor. Platformun kurucularından Zeynep Tozduman, amaçlarını, “Komşumu geri istiyorum” cümlesiyle özetliyor. Önümüzdeki günlerde dernek olarak yoluna devam etme kararı alan Platform, Süryanilerin acılarının görünür kılınmasını sağlamak ve mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalar yürütecek.

İzmir Süryani Dostluk Kültür Dayanışma Platformu Sözcüsü Zeynep Tozduman, geçtiğimiz Temmuz ayında kurulan platformun amacını ve çalışmalarını ANF’ye anlattı. Platformun kuruluş amacını “Tur Abdin’de yaşayan Süryani dostlara el uzatmak” olarak açıklayan Tozduman, bir araştırmacı olarak 9–10 yıldır Süryaniler ve Ezidiler üzerine çalışmalar yaptığını hatırlattı ve şunları söyledi: “Süryanilerin büyük bir çoğunluğu yaşadıkları acılar nedeniyle diasporada yaşıyorlar. Türkiye’de aydınlarımız da dâhil olmak üzere Süryanileri pek fazla tanımıyorlar. Halkların kardeşliğine inandığımız için, bir şeyler yapmak üzere yola çıktık ve bu amaçla İzmir’de platformu oluşturduk.”

Platform, geçtiğimiz Temmuz ayının sonunda kuruldu. Aynı dönemde Süryanilerle ilgili 9 ilgili örgüt de bir deklarasyon yayınladı. Deklarasyonda demokratik açılım tartışmalarına dikkat çekilerek, Süryanilerin yaşadığı acılar hatırlatıldı ve kayıplarının karşılanması da istendi.

İzmir’de Sadece 3 Süryani Aile Yaşıyor

Zeynep Tozduman, araştırmaları sonunda elde ettiği bilgileri de aktardı. Buna göre, İzmir’de sadece 3 Süryani aile bulunuyor. İstanbul’da 15 bin kişilik bir nüfus yaşıyor. Tur Abdin olarak bilinen Mardin/Midyat bölgesinde ise sadece 3 bin aile kalmış. Tozduman, Tur Abdin bölgesindeki Süryanilerin özellikle 1990’lı yıllarda artan korucu baskısından kaçarak yurt dışına çıktıklarına dikkat çekti. Tozduman, Süryanilerin yaşadığı acılara ilişkin ise şunları söyledi: “Onlar için azınlık hakları bile tanınmıyor. Ermenilerden daha zor durumdalar. Kürtlerin demografik bir çoğunluğu var. Süryanilerin böyle bir durumları yok. Hıristiyan oluşlarından da ağır baskılar gördüler.”

Yaşadıkları baskıların etkilerini hala yaşadıklarını anlatan Zeynep Tozduman, “Bunu günlük ilişkilerinde bile hala görmek mümkün” dedi.

Zeynep Tozduman, Süryaniler için öne sürdükleri talepleri ise şöyle özetledi: “Öncelikle kendi anadillerinde eğitim yapmalarını istiyoruz. Kendi okullarını açabilmeliler. Ayrıca, diasporadan dönüşlerinin sağlanmalı. Fakat bunun sosyal ve ekonomik güvenceleri sağlanmalıdır.”

“Dernek Kuracağız”

İzmir Süryani Dostluk Kültür Dayanışma Platformu Sözcüsü Zeynep Tozduman, platformu derneğe dönüştürmeyi planladıklarını ve daha sonra da İzmir Süryanilerle Buluşuyor adı altında bir çalışma yapmak istediklerini anlattı. Tozduman sözlerini şöyle tamamladı: “ Ben, ‘komşumu istiyorum’ düşüncesiyle yola çıktım. Türk etnik kimliğine mensubum. Sosyalistim. Kendi özgürlüğümü sağlayabilmek için başka halkların da aynı özgürlüğe sahip olması gerektiğini düşünüyorum.”