AGOS
Gazetemiz kurucusu Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 5. duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Cinayet davasına 19. sanık olarak dahil edilen, Hayal’in eniştesi Coşkun İğci duruşmaya geldi. Ancak İğci’nin avukatı olmadığı için sorgusu yapılamadı. İrfan Özkan ve Numan Şişman’ın yapılan sorgulamalarında emniyette verdikleri ifadeleri tekrarladıkları öğrenildi. Bu duruşmada sorgusunun yapılması beklenen Şenol Akduman’ın ise askerde olduğu için mahkemede olmadığı belirlendi. Mahkeme 7 Temmuz’a ertelendi.
Erhan Tuncel’in kayıtları imha edilmiş
Mahkeme heyeti, müdahil avukatların talebi üzerine bir önceki duruşmada İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel’e ait telefon ve msn kayıtlarını yine tutuklu sanıklardan Mustafa Öztürk’e ait telefon kayıtları istemişti. Duruşmanın sabahki bölümünde mahkemeye, Erhan Tuncel’in cinayetten önce yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgili belgelerin imha edildiğine dair yazı geldiği öğrenildi.
Yazıyı gönderen Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün, imha tutanağını da gönderdiği kaydedildi.
Duruşmada ayrıca, İstanbul Emniyeti’ne sorulan “Yasin Hayal’in cezaevinden çıktıktan sonra takip edilip edilmediği”ne ilişkin yazıya da cevap verildiği anlaşıldı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün verdiği cevapta, Hayal’in takip edilmediğinin belirtildiği öğrenildi. Coşkun İğci dinlenemedi
Sanık avukatlarından Necati Dinler, sanıkların adliyeye ilk sevk edildikleri gün sanık Yasin Hayal’in “Orhan Pamuk akıllı olsun.” şeklindeki sözüne ilişkin iki tanık dinlendiğini söyledi. Avukat Dinler, bu tanıkların adliye karakolunda görevli olan ve olay günü tutanak tutan iki polis memuru olduğunu ifade etti. İfadesi alınamayan tek sanık Coşkun İğci’nin de duruşmada hazır bulunduğunu belirten Dinler, “Avukatı olmadığı için sanık İğci’nin ifadesi bu duruşmada alınmayacak.” dedi.
İğci iki jandarmanın Trabzon Sulh Ceza Mahkemesi’nde görevi ihmal suçundan yargılandığı davada “Ben görevimi yaptım jandarmaya Yasin Hayal’in cinayet planlarını haber verdim” açıklamasını yapmıştı.
Bu açıklamanın ardından sanık iki jandarma “Üstlerimize cinayet planlarını bildirdik” itirafında bulunmuş; böylece Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve dokuz jandarma görevlisine yargı yolunun açılmasını sağlamıştı.
Kimler izliyor?
Yargılamayı, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır milletvekilleri Akın Birdal ve Hasip Kaplan’ın yanı sıra Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) milletvekili Ufuk Uras, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Şahin Mengü ve Mehmet Ali Özpolat da izliyor.
DTP milletvekili Kaplan gazetecilerin soruları üzerine “Sadece adil bir yargılamayı izlemeye geldik. Daha fazla açıklama yapmayacağım” dedi.
“Orhan Yumuşak ya da Orhannes Pamukyan”! Hayal’in avukatı Fuat Turgut ise, iki polis memurunun tanık olarak dinlendiği sırada söz alarak, müvekkilinin sözlerinde bir kasıt ya da tehdit unsuru bulunmadığını söylediğini ifade etti.
Mahkeme salonunda yazar Orhan Pamuk’un, ismini Orhan Yumuşak ya da Orhannes Pamukyan olarak değiştirmesini teklif ettiğini belirten Turgut, sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.
Bu sözler üzerine müdahil avukatları Turgut hakkında mahkemeden suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
İddianameden…
Hrant Dink’in Şişli’de öldürülmesine ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Erhan Tuncel’in, “Hrant Dink’in öldürülmesine azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, “terör örgütünün yöneticisi olmak”, “patlayıcı madde imal etmek”, “patlayıcı madde atmak”, “mala zarar vermek” ve “6 kişinin yaralanmasına neden olmak” suçlarından da 22.5 ile 48 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Yasin Hayal’in “Hrant Dink’i öldürmeye azmettirmek” suçundan müebbet, “terör örgütünün yöneticisi olmak”, “Ferit Orhan Pamuk’u tehdit etmek” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından 18 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, O.S.’nin de “Hrant Dink’i öldürmek” suçundan 18 yaşından küçük olduğu da dikkate alınarak 18 ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması, ayrıca “terör örgütüne üye olmak” ve “ruhsatsız silah taşımak” suçlarından da 8.5 ile 18 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Sanıklardan Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu’nun da “Hrant Dink’in öldürülmesi eylemine yardım etmek” ile “terör örgütüne üye olmak” suçlarından 22.5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Yaşar Cihan ve Halis Egemen hakkında da “terör örgütüne yardım etmek” suçundan 7.5 ile 15 yıl arasında hapis isteminde bulunuluyor.
İddianamede, Salih Hacısalihoğlu, Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak’ın da “terör örgütüne yardım etmek”, “ruhsatsız silah taşımak” ve “suçluyu gizlemek” suçlarından 7.5 ile 16 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.
Sanıklardan Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci hakkında düzenlenen iddianamede de bu sanığın “Hrant Dink’in öldürülmesine yardım etmek” ve “terör örgütüne üye olmak” suçlarından 22.5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenmiş, dosya daha sonra ana dava ile birleştirilmişti.