Agos
Kuruluşunun 35. yıldönümünü kutlayan Maral Müzik ve Dans Topluluğu, 14 Aralık 2014’te İstanbul Kongre Merkezi’nde sahnelediği dans-müzik gösterisini 25 Ocak’ta tekrarlıyor. Çalışmalarını Esayan Okulu’ndan Yetişenler Derneği çatısı altında sürdüren Maral’ın sanat yönetmeni Garbis Çapkan, gruba eşlik eden orkestranın şefi Hayk Krikoryan, Dernek Başkanı Maryam Drameryan ve gösteride yer alan müzisyenler, Agos’u ziyaret etti. Çalışmalarını yurtdışına da taşımak isteyen Marallılara, bu konudaki en ciddi teklif Kültür Bakanlığı’ndan gelmiş. 2015’te Maral için Yunanistan’dan başlayıp Arjantin’e kadar uzanan bir turne düzenleyerek ‘birliktelik’ mesajı vermeyi hedefleyen Bakanlık yetkilileri, grubun yöneticilerinden bir teklif hazırlamalarını istemiş. Bu temasları doğrulayan Garbis Çapkan, gereken çalışmaları yapıp bir teklif sunduklarını, ancak henüz bir yanıt almadıklarını ifade ediyor.
Ermenistan’la bağlar
Garbis Çapkan, Ermenistan’dan gelen orkestranın gruba ruh kattığını, bu gösteri öncesinde onların gündeme gelmesinin çok anlamlı olacağını belirtiyor. Bu işbirliğinde en büyük pay, Maral’la uzun yıllardır çalışmalar yapan Ermenistan Devlet Müzik-Dans Topluluğu’nun orkestra şefi Hayk Krikoryan’ın. Khaçatryan, İspendiaryan, Babacanyan gibi büyük bestecilerin eserlerinin yorumlandığı gösteride büyük beğeni toplayan ‘İşkhanner’, Krikoryan’ın bestesi. Krikoryan, bu gösteri için, Maral’ın repertuarındaki tüm eserleri yeniden düzenlemiş. Gösteride, duduk sanatçısı Sevag İritsyan’ın piyano eşliğinde seslendirdiği ‘Sarı Gelin’in düzenlemesi de ona ait.
Krikoryan, burada yaptıkları işin Ermenistan’la da ilişkilendirilmesi için 2002 yılında Çapkan çiftiyle iletişime geçtiklerini söylüyor: “2004 yılında ilk kez İstanbul’a geldiğimde beraberimdeki müzisyenlerle birlikte geniş bir repertuar sunmuştuk. Grubun kapasitesi ve repertuarı her yıl biraz daha gelişti. Son gösterideki içerik, ilk günkünden fersah fersah ötede. Maral’ın geldiği noktada Çapkan çiftinin payı çok büyük. İnsanlar 20 kişilik grupları idare etmekte zorlanırken, onlar sahnede 200 kişiyi idare ediyorlar. Halk kültürünü korumaya yönelik bu tür çalışmalara Ermenistan’da çok büyük değer verilir. 2013’te Ermenistan’da, Uruguay, ABD, Avustralya da dâhil olmak üzere birçok ülkeden grupların katıldığı bir Ermeni halk dansları festivali düzenlenmişti. Aralarında en çok ses getiren Maral olmuştu. Ermeni kültürünün korunması için bu çalışmalar çok önemli.”
Grubun genel sanat yönetmeni Garbis Çapkan, orkestranın Ermenistan’dan gelmesinin, gösteriye büyük katkısı olduğunu söylüyor: “Birlikte çalıştığımız orkestra, Ermenistan Devlet Müzik ve Dans Topluluğu’nun üyelerinden oluşuyor. Bu, grup üyelerinin daha çok ve daha ciddi çalışmasını sağladı.”
25 Ocak’taki gösteri için davetiye temini ve ayrıntılı bilgi için Maral Müzik ve Dans Topluluğu’nun internet sitesi ziyaret edilebilir.