Özlem ERTAN
Taraf Gazetesi
Tarih Vakfı’nın, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ortaklığında ve Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yürüttüğü “Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi II”nin sonuçları Getronagan Ermeni Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nde düzenlenen bir panelde tartışmaya açıldı. 1 haziranda düzenlenen ‘Ders Kitaplarında İnsan Hakları’ başlıklı panelde, Türkiye’de okutulan ders kitaplarının içerdiği dini, etnik ve cinsel ayrımcılık, militarizm konuları tartışıldı
Uygarlık tarihinde yokuz
Nor Zartonk grubu tarafından düzenlenen panelin konuşmacılarından Mutlu Öztürk, Hrant Dink’in bir yazısında rastladığı “Neden Ali topu hiç Agop’a atmıyor?” sorusuna atıfta bulunarak, ders kitaplarında kısmi iyileştirmeler yapılmış olsa da zihniyetin değişmediğini söyledi. Kitapların milliyetçilik, militarizm, muhafazakârlık ve cinsiyetçilik yüklü ifadelerle dolu olduğunu, etnik ve dinî azınlıkların yanında yoksulları da yok saydığını belirten Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “Kitaplarda sınıfsal ayrım olduğunu da görüyoruz. Anlatılan aile, üst orta sınıf beyaz Türk ailesidir. Cinsiyetçi ve ayrımcı ifadeler tüm ders kitaplarında görülmekle birlikte bunun en kristalleşmiş örneklerine tarih kitaplarında rastlıyoruz. Kitaplarda, uygarlık tarihinin bir parçası olduğumuzu anımsatan hiçbir ifade yok. İstisnasız tüm öğrencilerin ‘Biz Kimiz?’ sorusuna ‘Türküz’ yanıtını vermeleri bekleniyor.”
Konuşmacılardan Garo Paylan ise azınlık okullarındaki ayrımcı uygulamaları anlattı. “Bize belli bir ideolojiyi benimsetmek için okula faşist öğretmenler gönderiyorlardı” diyen Paylan, Türk olmanın ne kadar iyi birşey olduğunun, Türk öğretmenler tarafından anlatıldığı bir Ermeni okulunda eğitim gördüğünü belirtti.
Tarih Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı ortaklığında yürütülen “Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi II”nin sonuçları geçtiğimiz aylarda kitap halinde yayımlanmış, proje kapsamında 139 ders kitabı öğretmen, veli, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan 80 gönüllü tarafından incelenmişti.