Evrensel
Roboskî katliamına ilişkin alt komisyon raporu Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda görüşülürken Meclis önüne gelen Roboskî’ye Adalet Girişimi ‘raporu geri çekin’ çağrısı yaptı. Ancak rapor TBMM’de oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclis İnsan Hakları Alt Komisyonu’nun Roboskî’de 34 vatandaşın savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülmesinden 15 ay sonra hazırladığı rapor bugün İnsan Hakları Komisyonu’nda gündeme getirildi. Aynı saatlerde Meclis önünde, ölümlerde kasıt olmadığı tespiti yapılan bu raporun geri çekilmesi çağrısı yükseldi.
Roboskî’ye Adalet Girişimi bileşenleri, 34 kişinin ölümünü ‘kaza’ olarak açıklayan raporun Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda görüşüldüğü saatlerde Meclis Çankaya Kapı’da buluştu.
Roboskî’ye Adalet Girişimi bileşenleri, “Katiller Bulunsun. Roboski Bir Daha Asla” yazılı pankart arkasında, ellerinde katliama ait fotoğraflar ve renk renk balonlarla Meclis önüne geldi.
Bu rapor insanlığa darbedir
Burada açıklama yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, raporun şimdilik alt komisyonda olduğunu hatırlatarak, rapor onaylandığında ise Meclis’e ait bir rapor haline geleceğini ifade etti. Ünsal, “Rapordan anladığımız kadarıyla cinayetin nasıl ve hangi sorumluluk içerisinde gerçekleştiğine dair herhangi bir araştırma olmamıştır. Bu komisyon üzerine vazife olmadığı halde kasıt ve niyet soruşturmasına girmiştir” dedi. Ünsal, raporun insanlığa, hukuka ve adalete darbe vurduğu kadar Meclis’in saygınlığına da darbe vurduğunu belirtti.
Suç açık, rapor skandal
İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da “Bu kadar açık ve aleni bir suçun faillerinin açığa çıkarılmamasına dönük bir rapor hazırlanması gerçekten skandal. Parlamentonun görevi bu değildir” dedi. Türkdoğan, raporun geri çekilmesini istedi.
Roboskî’ye Adalet Girişimi Sözcüsü Tanju Gündüzalp ise, Roboskî katliamının insanlık suçu olduğunu ve er geç aydınlatılacağını ifade etti. Gündüzalp, “Uludere Alt Komisyonu, barış konusundaki kararlılığın hangi düzeyde olduğunu gösterecektir” dedi.
Açıklamanın ardından, girişim üyeleri, adalet talebi ile ellerindeki balonları gökyüzüne bıraktı. Eyleme katılan aileler ve insan hakları savunucuları Meclis’te BDP grubu ile görüşürken, bir taraftan da görüşmenin sonucunu bekledi.
AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi
TBMM İnsan Hakları Komisyonu, alt komisyonda kabul edilen Uludere Taslak Raporu’nu görüşmelerin ardından oy çokluğu ile kabul etti.
Rapora ilişkin bianet’e konuşan Uludere Alt Komisyonu üyesi ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, raporun BDP, CHP ve MHP’li milletvekillerinin karşı oyuna rağmen AKP’lilerin oylarıyla geçirildiğini dile getirdi.
Kürkçü, “Tartışma boyunca muhalefettekiler esasen bu katliamda köylülerin hedef alınmış olacağına dair bir kuşkuya rağmen bu katliamın gerçekleştirildiğini, dolayısıyla olayda kasıt olduğunu, bu olayın sorumlusunun da doğrudan genelkurmay başkanı olduğunu savundu.
Ancak AKP’li üyeler elde başka bilgi ve belge olmadığından mahkeme tarafından kararlaştırılmak üzere raporun mahkemeye gönderilmesine karar verdi” dedi.
Kararın çözüm sürecine hiçbir karkısı olmayacağının altını çizen Kürkçü, “Meclis kalbi kırılmış, üzgün, yaslı ailelerle barışma fırsatını kaçırdı. Onlarla birlikte milyonlarca insanın da kalbini kırdı” şeklinde konuştu. Kürkçü bu kararla Meclis’in barış kurucu bir kurum olarak kendisini yeniden değerlendirme fırsatını da elinden kaçırdığını söyledi.